Ramai tahu perkataan saka. Bila berubat dengan pengamal perubatan, ramai akan menyebut, kau nie ada saka. Sama ada saka keluarga atau dihantar melalui sihir.
Di sebalik saka, ia sebenarnya ada tujuh jenis saka. Pengguna fb atas nama Saudagar Bermudik berkongsi jenis-jenis saka untuk kita lebih memahami tentang istilah saka ini.

1-Saka adalah bermaksud yang dipuSakai. Dipusaka daripada keturunan atas daripada sebelum kita sama ada daripada keturunan bapa atau ibu.

2-Saka juga didatangkan oleh sebab sikap dan kelakuan kita yang jauh daripada petunjuk ALLAH SWT.

Firnan ALLAH:
"Dan sesiapa yang tidak endahkan pengajaran (Al-Quran yang diturunkan oleh Allah) Yang maha Pemurah, Kami akan adakan baginya syaitan (yang menghasut dan menyesatkannya), lalu syaitan itu menjadi temannya yang tidak renggang daripadanya dan sesungguhnya syaitan itu tetap menghalangi mereka dari jalan yang benar, sedang mereka sangka bahawa mereka orang yang mendapat hidayah petunjuk,” (al-Zukhruf [43:36-37]
Ianya juga dikenali sebagai sebahagian daripada jenis istidraj daripada ALLAH SWT.

IKLAN

3-Saka yang diupah daripada tukang tukang sihir
Ianya terjadi berpunca daripada dendam, hasad dengki yang memuncak daripada hati orang lain yang mempunyai sifat khianat yang kuat daripada orang tertentu yang memusuhi orang tertentu. Saka mudah dihantar dan memasuki tubuh jasad orang yang didendami sekiranya orang trsebut tiada hubungan hati dan hubungan taqarub kerohanian serta iman yang tinggi kepada ALLAH SWT.

4-Saka yang datang atas daripada ilmu yang dituntut
Dalam konteks ini saka atau jin, syaitan yang berdamping kepada diri seseorang itu sendiri yang menerima saka dengan menerima daripada hasil ilmi kebatinan keduniaan yang dituntut sama ada dengan menerima amalan tertentu daripada guru guru yang tiada mutawatir sahih ilmunya dalam perjalanan as sunnah dan muktabarah dengan Al Quran dan hadis.
Mengandungi kalam seruan nama nama khadam bangsa jin. Fikrah ilmu wasilah serta waqik ilmu tiada niat menuju kepada ALLAH bahkan mempunyai jalan nawaitu unsur syirik kepada ALLAH dan niat hanya ghairullah semata-mata.

IKLAN

5-Saka yang diterima daripada penerimaan barang barang tertentu
Seseorang yang menerima makhluk dampingan jin saka yang diserahkam secara dia menerima pemberian barangan jisim seperti keris lama, cincin, wafaq, keris kecil besi kuning, lembing ,lesung lama dan berbagai bentuk medium jisim dan benda dengan disokong niat cenderung si penerima atas hajat tertentu yang membawa kepada ghairullah/selain daripada makbud kepada ALLAH.

6-Saka yang diambil terus daripada orang atau guru ilmu kebatinan yang sesat
Cara ini diketahui dengan kaedah senang diisi, dimasukkan, dipindahkan oleh seseorang individu yang mempunyai khadam jin atau dampingan kaum jin untuk tujuan tertentu daripada jalan keduniaan. Contohnya seperti kebal besi, kebal peluru, penunduk, penggerun, pelaris niaga, memperdaya manusia dan lain-lain. Kaedah mengisi ini biasanya menggunakan kaedah jabat salam, kaedah tekap tulang belakang, kaedah ikat tangkal, kaedah membaca dan melafaz mentera daripada guru kebatinan songsang tersebut.

IKLAN

7-Saka yang datang berdamping kepada diri dengan mengamal ilmu ilmu keruhanian tanpa bimbingan guru yg sahih muktabar manhaj ilmu nya
Tersohor dikenali dengan istilah gila isim atau gila menghafal jampi, nama- nama kalam tertentu tanpa tahakiq memahami isi waqik pengisian maksudnya. Tiada bimbingan dan jazam daripada guru/murabbi yang menunjukinya pada landasan ilmu yang benar. Mudah orang begini disesatkan oleh kaum jin dan syaitan dan terjerumus dia pada perangkap Iblis.
Semua jalan jalan saka ini adalah warisan fitrah tipu daya Iblis, jin, syaitan yang sememangnya sudah azali kerja sifatnya mendorong manusia untuk jauh dan sesat daripada jalan ALLAH SWT yang haq.

Hanya manusia yang tulus ikhlas beriman dan bertauhid jazam kpd ALLAH SWT sahaja yang duduk dalam kesejahteraan, keselamatan dan kotaNYA.
Usahakan diri untuk mendekati para guru yang sahih jalan kemursyidannya yang mutawatir pada jalan salik tariq yang benar laluan sanadnya kepada para masyaikh, alim ulamak sufi yang alim syariat dan alim hakikat dan sampai susur salasilah kepada rantaian para tabiin² yang bertali susurnya kepada Habibullah Rasulullah yakni Nabi Muhamad SAW.
Semoga dapat memberi sedikit pembukaan/futuhat dan petunjuk untuk sama-sama kita membawa diri ke jalan yang lurus.
Ameen istajibillah.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI