Syurga seorang anak lelaki terletak di bawah telapak kaki ibunya. Sementara syurga bagi seorang anak perempuan yang berkahwin terletak di bawah kaki suaminya.

Benarlah seperti tertulis dalam al-Quran, muliakanlah ibumu nescaya Allah memuliakan kehidupanmu, dunia dan akhirat.

Penerima anugerah Tokoh Tahfiz 2018 peringkat negeri Kelantan, Abdul Rauf Sapuan, 16 dari MTAQ Pulai Chondong yang menerima anugerah berprestij ini pagi tadi seharusnya merasa bangga di atas kejayaan diraihnya.

Betapa terangnya hati anak remaja ini, dalam tempoh lapan minit, Abdul Rauf mampu menghafal satu muka surat ayat al-Quran sekaligus namanya dipilih sebagai penerima Tokoh Tahfiz 2018 peringkat Negeri Kelantan.

IKLAN
Pernah Lengahkan Satu Suruhan Ibu, Tokoh Tahfiz Kongsi Allah “Beri Ingatan” Padanya
Abdul Rauf dipilih sebagai Tokoh Tahfiz bahagian lelaki pada Majlis Graduasi Tahfiz Yayasan Islam Kelantan 2018

Seperti dilaporkan oleh Bernama, Abdul Rauf turut berkongsi satu kisah yang boleh dijadikan pengalaman buat kita semua.

Hanya kerana melengahkan suruhan ibu, ayat-ayat al Quran yang dibaca gagal dihafal seperti biasa, kata hafiz muda Abdul Rauf Sapuan, 16, yang diumumkan sebagai Tokoh Tahfiz bahagian lelaki pada Majlis Graduasi Tahfiz Yayasan Islam Kelantan kali kesembilan di sini.

IKLAN
Pernah Lengahkan Satu Suruhan Ibu, Tokoh Tahfiz Kongsi Allah “Beri Ingatan” Padanya
Dalam tempoh lapan minit, Abdul Rauf mampu menghafal satu muka surat ayat al-Quran. Terangnya hati remaja ini

Pernah Lengahkan Satu Suruhan Ibu, Tokoh Tahfiz Kongsi Allah “Beri Ingatan” Padanya
Beliau berkata jika pada kebiasaannya beliau hanya mengambil masa 15 minit untuk menghafal satu muka surat, namun pada satu ketika di bulan Mac 2016, akibat melengah-lengahkan satu suruhan ibunya, beliau dapati amat sukar sekali untuk mengingati biar satu pun ayat yang baru dibaca sekalipun.

“Atas nasihat seorang ustaz, saya telefon ibu bapa mohon ampun daripada dua hamba Allah yang paling berjasa dalam hidup saya, mendoakan saya.

IKLAN

Alhamdulillah selepas itu semuanya kembali seperti biasa,” kata hafiz dari Maahad Tahfiz Al-Quran Pulai Chondong ditemui selepas Majlis Graduasi Tahfiz di sini pada Selasa. Seramai 281 pelajar tahfiz dari sembilan buah sekolah agama di bawah Yayasan Islam Kelantan menerima sijil masing-masing daripada Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob di majlis pada Selasa.

Pada majlis sama Ainul Mardhiah Hamdan dari Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah dinobatkan sebagai Tokoh Tahfiz 2018 (perempuan).

Pernah Lengahkan Satu Suruhan Ibu, Tokoh Tahfiz Kongsi Allah “Beri Ingatan” Padanya
Ainul Mardhiah Hamdan dari Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah dinobatkan sebagai Tokoh Tahfiz 2018 (perempuan).

Tahniah adik, moga dirinya mampu memberi syafaat buat ibu bapamu di akhirat kelak.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI