Bagaimana pula dengan kita, ada tawarih tak di masjid dan surau tahun ini..?

Dalam satu kenyataan rasmi kepada media hari ini, Sultan Selangor Sulta Sharafuddin idris Shah secara rasminya tidak akan menganjurkan majlis berbuka puasa dan solat tarawih Bersama rakyat pada bulan Ramadan, tahun ini.

Kenyataan itu disampaikan oleh Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani.

Menurut beliau, keputusan itu dibuat dengan berat hati setelah mengambil kira faktor keselamatan rakyat berikutan penularan wabak Covid-19 yang masih dalam tahap pandemik. Lalu program berbuka puasa dan solat tarawih Bersama rakyat di seluruh negeri akan dibatalkan.

IKLAN
Rakyat Selangor Tak Berpeluang Buka Puasa, Solat Tarawih Bersama Sultan Ramadan Ini

Bagaimanapun, sumbangan duit raya dan agihan zakat kepada golongan asnaf masih akan disalurkan seperti tahun-tahun sebelum ini.

Lembaga Zakat Selangor akan mengagihkan bantuan hari raya berjumlah RM500 menerusi kaedah yang selamat dan efisien iaitu secara pengkreditan terus ke akaun bank penerima. Bagi penerima yang tidak mempunyai akaun bank, LZS akan memberikan baucar tunai untuk dikeluarkan di mana-mana cawangan Bank Islam.

IKLAN

"Baginda mendoakan seluruh rakyat agar dijauhi daripada bencana dan dilindungi Allah SWT. Semoga rakyat dapat kembali menjalani kehidupan seperti biasa," jelas beliau lagi menerusi laporan BERNAMA.

*

IKLAN

Satu persoalan yang timbul adalah sama ada tradisi solat tarawih di masjid dan surau akan dibatalkan serta-merta di seluruh negeri Selangor.

Tinjauan REMAJA di laman Facebook rasmi Jabatan Mufti Negeri Selangor masih tidak menunjukkan sebarang kenyataan rasmi berkenaan penganjuran solat tarawih pada bulan Ramadan. Malahan, pihak Jabatan Mufti juga telah menutup pejabat operasi sejak 27 Mac lalu selaras dengan arahan lanjutan perintah kawalan pergerakan.

Apa-apapun, faktor kesihatan dan keselamatan kita lebih utama. Sekiranya semua penganjuran solat tarawih di negeri Selangor diarah agar dibatalkan, kita masih boleh melakukan ibadah di rumah secara berjemaah bersama ahli keluarga. Kuat sikit ukhuwah, tak gitu.