Ermm, nak wish apa ya kalau dapat lihat meteor? Selalu kita saksikan dalam filem-filem barat pasangan kekasih duduk berduaan dan melihat meteor lalu maka mereka segera membuat hajat! Biasanya berakhir dengan happy ending la!

Bagi yang teringin nak melihat hujan meteor, jangan lupa ya untuk saksikan meteor lyrid yang akan melintasi langit Malaysia malam ini. Persembahan meteor tersebut akan berlaku pada masa yang sama dengan anak bulan.

Pertunjukan meteor tersebut akan mencapai kemuncaknya pada hari Selasa, 21 April dengan 10 hingga 15 meteor sejam dan waktu terbaik untuk melihatnya adalah antara waktu tengah malam dan Subuh.

Walaupun persembahannya agak tenang, ianya adalah hujan meteor pertama sejak awal Januari. Menurut EarthSky, Lyrid mendapat namanya dari buruj Lyra. Hujan Meteor Lyrid adalah salah satu yang tertua yang diketahui, dengan catatan meteor yang dapat dilihat sejak 2,700 tahun.

Menurut DailyMail, untuk mendapatkan pemandangan terbaik, anda perlu mencari kawasan langit gelap tidak kira di mana sahaja semasa malam puncak pada hari Selasa hingga Rabu. Anda juga perlu berada di kawasan yang kurang pencahayaan lampu dengan langit yang cerah serta perlindungan awan yang minimum.

IKLAN

Walaupun teleskop dapat membantu, meteor tersebut boleh dilihat dengan mata kasar.

Untuk mengetahui di mana lokasi meteor Lyrid akan lalu, orang ramai boleh menggunakan bintang paling terang di buruj Lyra untuk mencari apa yang disebut oleh para astronomi sebagai ‘berseri.’

IKLAN

Anda juga boleh melayari website ini untuk menentukan kedudukan arah mana yang terbaik untuk menyaksikan meteor ini.

Rakyat Malaysia Boleh Saksi Hujan Meteor Tertua “Lyrid” Di Dada Langit Malam Ini

IKLAN

Rakyat Malaysia Boleh Saksi Hujan Meteor Tertua “Lyrid” Di Dada Langit Malam Ini

Sumber: DailyMailEarthSkySiakapKeli

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI