Hmm… nak wish apa ya kalau dapat lihat meteor?

Selalu kita saksikan dalam filem-filem barat pasangan kekasih duduk berduaan dan melihat meteor lalu maka mereka segera membuat hajat! Biasanya berakhir dengan happy ending la!

Rakyat Malaysia Boleh Saksi Hujan Meteor “Geminids” Di Dada Langit Disember Ini
Sumber Gambar : Den Of Geek

Jadi ada berita baik untuk couple di luar sana…hehe

Bagi yang teringin nak melihat hujan meteor, jangan lupa ya untuk saksikan meteor Geminids yang akan melintasi langit Malaysia bulan Disember ini.

Fenomena cakerawala ini dijangka akan berlaku December ini dan memiliki intensiti besar iaitu lebih daripada 100 meteor per jam.

IKLAN
Rakyat Malaysia Boleh Saksi Hujan Meteor “Geminids” Di Dada Langit Disember Ini
Sumber Gambar : All Farmer’s Almanac

Fenomena hujan meteor yang dijangka bermula dari 4 Disember lalu hinggalah 17 Disember depan dikatakan akan memuncak pada 13 hingga 14 Disember ini.

Walaupun fenomena hujan meteor merupakan satu fenomena alam yang biasa terjadi, namun peristiwa ini tetap memukau penduduk bumi.

IKLAN
Rakyat Malaysia Boleh Saksi Hujan Meteor “Geminids” Di Dada Langit Disember Ini
Sumber Gambar : Universe Today

Untuk pengetahun korang, hujan meteor Geminid ini berasal dari arah rasi bintang Gemini berlaku disebabkan adanya kemungkinan pelanggaran dengan ‘benda’ lain di masa lalu sehingga akhirnya menghasilkan hujan meteor daripada partikel-partikel yang terhasil akibat pelanggaran tadi.

Muncul setahun sekali dalam kalendar astronomi, sekiranya pada malam berlakunya hujan ini keadaan gelap dan langit jernih, maka anda boleh menyaksikan fenomena ini dengan lebih jelas.

IKLAN

Kalau korang ingin melihat fenomena ini dengan jelas, disarankan pergi ke satu tempat yang gelap dan jauh daripada cahaya.

Tak perlu teropong atau teleskop, hanya perlu berbaring dan biasakan mata dalam keadaan gelap sekurangnya 30 ke 40 minit supaya cahaya boleh membataskan jumlah meteor yang dilihat.

Tapi jangan gembira sangat, sebenarnya fenomena hujan meteor Geminid ini memberikan kesan kepada bumi termasuklah penyebab kepada berlakunya pemanasan global dan atmosfera bumi menjadi kotor.

Sumber: RMG

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI