Sebagai tradisi tahunan setiap kali tibanya bulan Ramadan Al-Mubarak, acara World #QuranHour sekali lagi bakal menemui semua pada hari ini 13 April 2023 bersamaan 22 Ramadan 1444H.

ARTIKEL BERKAITAN : Dua Finalis Hero Remaja Ini Kongsi Pengalaman Hafaz Al-Quran

Bersiaran secara langsung di Masiid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

#QuranHour 2023 Angkat Surah Al-Insan, Raja Permaisuri Agong Berkenan Berangkat Sertai Program

Pejam celik World, kempen #QuranHour anjuran Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF)  pada tahun ini telah memasuki edisi lapannya dengan mengangkat tema ‘Memanusiakan Ummah’ melalui agenda memanusiakan diri, keluarga, masyarakat dan negara.

Ia merujuk kepada intipati surah Al-Insan yang telah menjadi surah pilihan pada kempen gerakan membina sistem nilai melalui al-Quran dan Hadis (Thematic & Reconstruct) sepanjang tahun ini.

IKLAN

Pengasas WUIF, Datuk Hussamuddin Yaacub berkata, ia dibuktikan apabila jumlah umat Islam yang membaca kitab suci itu meningkat dengan ketara.

#QuranHour 2023 Angkat Surah Al-Insan, Raja Permaisuri Agong Berkenan Berangkat Sertai Program

#QuranHour 2023 Angkat Surah Al-Insan, Raja Permaisuri Agong Berkenan Berangkat Sertai Program

“Dulu kita anggap ramai dalam kalangan kita (umat Islam) yang tidak baca al-Quran, jadi sebab itulah kita wujudkan program atau lebih tepat lagi kempen ini. Alhamdulillah, kita berjaya menarik minat sedikit demi sedikit untuk umat Islam membaca al-Quran kerana konsep tadabbur yang kita terapkan ini.

“Saya kira orang baca al-Quran di Malaysia (sekarang ini) meningkat beratus peratus,” katanya ketika sidang akhbar sebaik selesai Program World #QuranHour 2023

IKLAN

Hussamuddin yang juga Penasihat Kumpulan Karangkraf dalam masa sama turut menzahirkan penghargaan dan terima kasih kepada semua pihak dalam menjayakan program tahunan itu.

Raja Permaisuri Agong sertai program World #QuranHour 2023

Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah hari ini turut berkenan berangkat menyertai program World #QuranHour 2023. Seri Paduka Baginda tiba di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, UIAM pada jam 11.45 pagi bagi meluangkan masa mendengar bacaan Surah Al-Insan yang dipilih sebagai surah pilihan untuk edisi kali ini.

IKLAN

#QuranHour 2023 Angkat Surah Al-Insan, Raja Permaisuri Agong Berkenan Berangkat Sertai Program

Ini merupakan kemunculan kedua Tunku Azizah yang pernah menghadiri program tersebut buat kali pertama di lokasi perdana, Studio TV AlHijrah pada 26 April tahun lalu.

Untuk pengetahuan korang, surah Al-Insan jadi panduan modal insan sejagat melalui agenda Humanising the Home, Humanising the Workplace, Humanising the Nation serta Humanising the World.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.


Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI