Puteri Indonesia antara pertandingan ratu cantik yang mendapat perhatian bagi pageant lovers yang menantikan siapakah yang bakal mewakili negara itu ke pertandingan-pertandingan ratu cantik peringkat antarabangsa.

Pemenang tiga tempat teratas di Puteri Indonesia akan mewakili negara kepulauan itu di pentas Miss Universe, Miss International dan Miss Supranational. Baru-baru ini organisasi Puteri Indonesia telah mengumumkan 45 finalis yang bakal berentap merebut gelaran utama.

Puteri Indonesia Aceh Santun Berhijab, Lambang Negeri Yang Mengamalkan Undang-Undang Syariah

Menarik perhatian adalah penampilan salah seorang peserta yang mewakili negeri Aceh. Eggy Fegri Lindira Putri yang telah dipilih setelah melalui sesi ujibakat yang ketat telah dinobatkan sebagai pemenang terbaru Puteri Indonesia Aceh.

Wanita anggun berusia 25 tahun ini bukanlah orang baru dalam dunia ratu cantik, sebaliknya dia sudah banyak menyertai pertandingan antaranya seperti Puteri Pariwisata Indonesia 2015 dan juga Miss Grand Indonesia 2018.

Puteri Indonesia Aceh Santun Berhijab, Lambang Negeri Yang Mengamalkan Undang-Undang Syariah

IKLAN

Nampaknya, setelah 4 tahun berehat dia kembali membuat kemunculan di pentas ratiucantik paling berprestij di Indonesia ini. Bukan sekadar tampil cantik, Eggy juga seorang wanita yang berpelajaran tinggi. Dia merupakan graduan lulusan undang-undang dari Universiti Syiah Kuala yang terletak di Banda Aceh.

Saat terpilih sebagai peserta mewakili Aceh, wanita berkulit putih bersih ini menyuarakan kegembiraannya di Instagram. Tulisnya, “MashaAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar. Terima kasih atas doa dan sokongan rakan-rakan sekalian sehingga saya tiba di titik ini. Teruskan menyokong saya ya. Mari kisa bersama-sama menunjukkan pada dunia bahawa Aceh dengan adat budaya bersyariat.”

Puteri Indonesia Aceh Santun Berhijab, Lambang Negeri Yang Mengamalkan Undang-Undang Syariah

Biarpun berhijab, kehadiran Eggy menarik perhatian pageant lovers dek penampilannya yang menawan. Gaya fesyennya yang moden namun masih mengekalkan kesopanan sebagai wanita Muslim mendapat pujian.

IKLAN

Sesuai dengan negeri yang mengamalkan undang-undang Syariah, pemilihannya mencetuskan pujian bahkan dia banyak terlibat dengan kegiatan pembangunan sosial setempat.

BACA JUGA: Andina Julie, Gadis Asal Palembang Dipilih Sebagai Miss Grand Indonesia 2022

Puteri Indonesia Aceh Santun Berhijab, Lambang Negeri Yang Mengamalkan Undang-Undang Syariah

IKLAN

Untuk pengetahuan pembaca, sebelum ini Qory Sandioriva yang mewakili Aceh pernah memenangi pertandingan Puteri Indonesia pada tahun 2009. Namun kemenangan itu telah mendapat kecaman dari penduduk Aceh kerana penampilannya yang tidak berhijab.

Semoga Eggy berjaya menjadi wanita Aceh yang berhijab pertama memegang gelaran Puteri Indonesia nanti lantas mencipta sejarah tersendiri.

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Kredit foto: Instagram Eggy Fegri