Dunia belum lagi selesai dengan isu COVID-19 di mana lebih kita masih tercari-cari penawar dan vaksin pandemik maut ini.

Terkini, satu lagi virus dikesan di China di mana sejumlah remaja di sebuah universiti di Provinsi Shanxi China dilaporkan telah dijangkiti virus tersebut.

Gejala Muntah, Cirit-Birit Dan Demam. Mahasiswa Di China Diserang Virus Baru

Pada petang Khamis lalu, pihak universiti telah mengeluarkan kenyataan bahawa setelah mendapatkan rawatan, keadaan pelajar telah bertambah baik dan beberapa daripada mereka telah pulih.

IKLAN

Universiti Kewangan dan Ekonomi Shanxi di Taiyuan mengesahkan pelajar yang dijangkiti menunjukkan gejala muntah, cirit-birit dan demam. Walau bagaimanapun, anggota kakitangan hospital universiti berkenaan enggan memberikan apa-apa maklumat tambahan berkenaan status pelajar yang dijangkiti.

Gejala Muntah, Cirit-Birit Dan Demam. Mahasiswa Di China Diserang Virus Baru

“Pada masa ini, hospital kampus dipenuhi dengan pelajar yang dijangkiti dan bilik asrama lelaki telah ditutup. Pelajar lain (yang tidak dijangkiti) hadir ke kelas seperti biasa,” kata beberapa pelajar di universiti itu kepada media.

IKLAN

Kenyataan tersebut menunjukkan bahawa ujian yang dilakukan oleh jabatan pengawasan kesihatan di bandar ini tidak menemui sebarang sumber makanan tercemar di kampus yang mungkin menjadi penyebab tularnya wabak tersebut.

Gejala Muntah, Cirit-Birit Dan Demam. Mahasiswa Di China Diserang Virus Baru
Virus terbaharu yang dipanggil Norovirus dipercayai akan tersebar daripada tinja ataupun tahi orang yang dijangkiti.

IKLAN

Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China, lebih daripada 30 wabak Norovirus telah dilaporkan di seluruh negara sejak September tahun ini dengan jumlah sebanyak 1,500 kes.

Tapi yang penulis musykil, kenapa semua virus baru ni bermula di China ye? Hmm….

Sumber :globaltimes

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI