Kalau dulu ada segelintir masyarakat yang menganggap bermain permainan video adalah membuang masa, tetapi hari ini ramai anak muda yang dah membuktikan bahawa dengan bermain game, mereka boleh menjana pendapatan yang lumayan.

Semalam, pasukan e-sukan PUBG Mobile Malaysia, Yoodo Gank muncul juara dalam Grand Final Liga Profesional Asia Tenggara (PMPL SEA) Musim Bunga 2020.

Yoodo Gank dinobatkan sebagai yang terbaik di kalangan pasukan-pasukan Asia Tenggara selepas berjaya mengumpul 284 mata dalam 15 pusingan yang dipertandingkan.

Mereka membawa pulang hadiah wang tunai kira-kira RM128,00 (AS$30,000) dan diberikan slot untuk beraksi di Liga Dunia PUBG Mobile.

IKLAN

Selain itu, Yoodo Gank turut menerima hadiah wang tunai tambahan kira-kira RM44,00 menerusi kemenangan Anugerah Pasukan Paling Popular di Malaysia, kutipan Chicken Dinner (mata kemenangan) sebanyak lima kali dan Anugerah Pemain Terbaik.

Fuh, bukan biasa-biasa mereka ni!

IKLAN

Pasukan ini terdiri daripada empat pemain muda yang berbakat besar iaitu Aiman Mohamad (Man Parang) sebagai kapten, Abdul Azim Ikromi Abdul Rashid (Draxx) Muhamad Izzrudin Hashim (Jumper) dan Ahmad Fuad Razali (Fredo).

PUBG Mobile: Terbaik Asia Tenggara, Yoodo Gank Menang RM172,000 Di PMPL SEA

IKLAN

Mereka turut menewaskan jaguh dunia, Bigetron Red Aliens (Indonesia) yang sekadar selesa di tempat kedua.

PMPL SEA berlangsung selama tiga hari, melibatkat 16 pasukan terbaik Asia Tenggara dan menawarkan hadiah wang tunai kira-kira RM640,000 secara keseluruhan.

Tahniah diucapkan kepada Yoodo Gank kerana berjaya mengharumkan nama negara dalam industri e-sukan yang semakin meningkat naik. Diharap kejayaan ini dapat memberikan inspirasi buat anak muda yang lain untuk berjaya dengan minat mereka, iaitu bermain permainan video.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI