Ramai yang cukup terpengaruh nak putih dan gebu. Konon untuk semakin cantik. Sikap mempercayai klinik yang tidak berdaftar dengan kementerian kesihatan bagi prosedur i kulit putih dan gebu ternyata mendapat perhatian serius dari Doktor Rafidah Abdullah yang juga seorang Pakar Perunding Perubatan & Buah Pinggang.

Menurutnya, sebagai doktor pakar, dia pelik dengan sikap segelintir masyarakat yang tidak pernah mengambil serius hal ini biar sudah banyak artikel diketengahkan demi memberi pemahaman kepada masyarakat.

Bagi Remaja, mungkin mereka yang terlalu berani ini tidak menyedari bahawa kulit orang Asia adalah sawo matang dan kita tak akan sesekali dapat memiliki kulit seperti penduduk di negara Eropah. Mungkin bagi bagi pengambilnya, dia teringin menjadi “minah salleh” celup tanpa tahu dan memahami risiko yang berlaku.

Ketahui apa risiko bila buat prosedut nak putih dan gebu di klinik tidak bertauliah ini dan kesan di sebalik prosedur ini seperti ditulisnya di facebook miliknya.

Mempertaruhkan nyawa sebab nak putih & gebu?

Saya perhatikan makin tak logik masyarakat kita ini. Anda tidak pernah dengar ke jangkitan kuman melalui prosedur injeksi IV macam ini?

IKLAN

Anda nampak tak kemerahan kulit atas yang dibulatkan di gambar kanan? Itu menunjukkan kemungkinan kuman masuk dan menyebabkan reaksi kemerahan di kulit.

Kami, pengamal perubatan dilatih, dilatih dan terus dilatih untuk mengamalkan “universal precaution” iaitu cara yang steril (sangat bersih) bila mengendalikan prosedur IV macam ini. Anda tengok lah cara plaster itu diletak. Sangat mengundang kuman masuk sekali ke dalam badan manusia.

Bila kuman dah masuk badan, maksudnya ia boleh merebak seluruh badan dengan sekelip mata. Jantung kita pam darah 5L seminit. Jadi, jangan terkejut kuman boleh hinggap ke otak (jadi sawan, tidak sedar dan koma), injap jantung (dah melekat disini, fungi jantung terjejas dan mungkin perlu pembedahan untuk ganti injap baru sebab dah rosak), hati, buah pinggang dan macam-macam lagi. Kuman yang biasa adalah Staphylococcal Aureus dan sampai tahap begini, ianya boleh membawa maut [1].

“Prosedur Nak Putih & Gebukan Kulit Di Klinik Tak Bertauliah”, Doktor  Dedah Risiko Ini Boleh Undang Maut

IKLAN

Kuman boleh masuk melalui beberapa portal (saya letak anak panah merah):

  • Bahan yang dimasukkan boleh membahayakan anda kerana cara ianya dicampur kita tidak tahu. Pengamal perubatan ada prosedur dan langkah-langkah (kami panggil SOP – standard operating procedure) perlu diikuti untuk mengelakkan kuman masuk. Mereka ini ada SOP ke?
  • Melalui tiub panjang dimana bahan itu mengalir sebelum masuk badan pun kuman boleh hinggap. Melalui jarum (kami panggil venflon/venofix) dan cara ianya dimasukkan ke dalam vena anda juga mengundang kuman jika kawasan kulit tidak dicuci dengen betul / yang menyucuk itu tidak memakai sarung tangan dan macam-macam lagi [2].
  • Plaster yang berserabut begitu, tak payah cerita lah. Saya tengok pun takut.

Ini belum diceritakan komplikasi entah ubat apa yang masuk dalam badan, itu lagi masalah.

Prosedur ini HANYA BOLEH DILAKUKAN di hospital, klinik dan premis berdaftar (maaf, medispa BUKAN klinik berdaftar) dengan Kementerian Kesihatan Malaysia. Yang cucuk anda itu MESTI ada kelayakan dan sudah melalui proses kredentialing-sila minta sijil dan dokumen mereka sebelum dok menghulurkan tangan dan merisikokan badan dan nyawa anda.

Pengamal perubatan berhati-hati membuat prosedür ini di fasiliti kesihatan; tapi anda senang-senang tadah tangan kepada orang yang TIDAK BERTAULIAH? Sungguh mudah nak mempertaruhkan nyawa ya.

IKLAN

Mari kita sama-sama doakan penjual ini mendapat kesedaran supaya berhenti memudharatkan (mungkin membunuh) orang lain.

Pembeli? Pendapat saya 2×5, 5×2 sahaja. Kenapa nak gebu, putih bagai? Cuba terima sahaja diri kita ini seadanya. Kalau tiada pembeli maka tiada lah penjual.

Apa nak jadi, saya pun tidak tahu.

Rafidah Abdullah
Pakar Perunding Perubatan & Buah Pinggang

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI