Media di Korea Selatan sebelum ini telah berspekulasi mengenai perlantikan anggota kumpulan BTS, Kim Namjoon aka RM bagi memegang posisi dalam sebuah kementerian di Korea Selatan.

Nampaknya, spekulasi tersebut bukan sekadar omong kosong apabila Big Hit Music pada hari ini mengesahkan bahawa RM telahpun dilantik sebagai jurucakap kepada pasukan keselamatan di Kementerian Pertahanan Nasional Korea Selatan!

Profesional Bawa Diri & Bercakap Di Khalayak Ramai, RM BTS Dilantik Jadi Jurucakap Kementerian!
Kim Namjoon aka RM BTS. Kredit Foto: VOGUE Korea

Perlantikan yang dijadualkan berlangsung pada 1 Jun 2023 itu bakal menyaksikan RM menjadi jurucakap ketiga yang pernah dilantik bagi pasukan tersebut dan dijangka akan menyertai pelbagai jenis aktiviti bagi mempromosikan pihak kementerian serta meningkatkan kesedaran rakyat di Korea Selatan mengenai tugasan pegawai kementerian yang bertungkus-lumus selama ini.

“Setuju!”

Peminat kumpulan BTS serba tahu mengenai kebolehan RM bercakap di hadapan khalayak ramai terutama yang berkaitan dengan bantuan kemanusian.

Profesional Bawa Diri & Bercakap Di Khalayak Ramai, RM BTS Dilantik Jadi Jurucakap Kementerian!
Kredit Foto: VOGUE Korea

Sewaktu BTS dijemput bagi memberikan ucapan di bangunan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN) dan di White House tidak lama dahulu, RM mewakili BTS telah menginspirasikan semua pihak menerusi ucapannya yang menyentuh mengenai penindasan yang dirasai oleh masyarakat Asia di Amerika Syarikat.

ARTIKEL BERKAITAN: BTS Cipta Sejarah Jadi Grup K-pop Pertama Berucap Di PBB – REMAJA

Profesional Bawa Diri & Bercakap Di Khalayak Ramai, RM BTS Dilantik Jadi Jurucakap Kementerian!

IKLAN

Di Korea Selatan sendiri, RM pada tahun lalu telahpun mendermakan 100 juta Won Korea (kira-kira RM333,000) untuk disalurkan kepada Yayasan Warisan Budaya Korea Di Luar Negara.

Hasil bantuan RM itu, satu persalinan gaun perkahwinan diraja dari dinasti Joseon yang dimiliki oleh Los Angeles County Museum of Art berjaya dipulangkan ke Korea Selatan bagi proses restorasi.

Sedikit sebanyak, usaha-usaha yang dilakukan oleh RM ini telahpun mempengaruhi peminatnya, ARMY termasuklah di Malaysia untuk berbuat kebaikan dan menghulurkan bantuan kepada yang memerlukan.

ARTIKEL BERKAITAN: Army Malaysia Beri Sumbangan Lebih 200 Set ‘BTS Meal’ Kepada Petugas Barisan Hadapan – REMAJA

IKLAN

Justeru, tidak hairanlah apabila warganet bersetuju dengan perlantikan RM ini selayaknya.

“Bila-bila saya sedih saya hanya ingin mendengar lelaki ini (RM) berucap kerana kata-katanya boleh menyembuhkan perasaan saya seperti magis.” – @v_saleha

“Menabur jasa kepada negaranya, kami amat berbangga!” – @RANDAUNION

IKLAN

“(RM) Tahukah kamu betapa hebatnya kamu? Kamu adalah kebanggaan kami!” – @vamkoo

Tahniah RM!

P.S: Jika Kementerian Pertahanan Malaysia ingin melantik selebriti sebagai jurucakapnya, siapa yang paling layak agaknya?

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.