Berapa kali orang di sekeliling anda terpaksa berpaling setiap kali anda mengeluarkan kasut atau sarung kaki anda? Kaki berbau adalah masalah yang patut dipandang serius.
Baru-baru ini seorang doktor ada berkongsi tip hilangkan kaki berbau ini.
Perkongsian Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan di laman facebooknya boleh dicuba buat korang yang alami masalah ini.
1. Cuci Daki Kaki
Kaki berdaki adalah medium sesuai untuk bakteria dan kulat hidup. Semasa mandi, pastikan sental daki di kaki, terutamanya di celah jari.
Ads
2. Buang Cagu/Kematu
Cagu(cengkam), kematu(callosity) dan kulat air adalah antara sebab kaki berbau. Pastikan kaki anda bebas masalah ini. Kalau ada, jumpa doktor.
3. Potong Kuku Pendek
Kuku jari kaki yang panjang adalah tempat kotoran, daki dan bakteria berkampung(berkumpul). Jadi, pastikan kuku anda sentiasa pendek.
4. Pakai Stokin sesuai
Disarankan guna stokin kapas(cotton) atau bulu bebiri(wool) kerana ia beri pengudaraan dan menyerap peluh lebih baik berbanding nilon.
5. Tukar Stokin Setiap Hari
Stokin menyerap peluh dan menjadi lembap. Peluh itu busuk, dan medium sesuai untuk kulat dan bakteria tumbuh. Euwww!
Ads
Jangan jadi begini ya, kucing pun pengsan baunya…
6. Pakai Kasut Sesuai
Pakai kasut yang tidak ketat dan diperbuat daripada kulit atau kanvas, kerana ia beri pengudaraan yang baik berbanding material lain.
7. Elak Pakai Kasut Sama Setiap Hari
Beli 2 pasang kasut kerja/sekolah. Satu pakai, satu jemur. Selang seli. Kasut lembap galakkan pembiakan bakteria dan kulat. Cuci kasut setiap minggu.
Ads
8. Pakai Ubat Anti-Perspiran
Di farmasi, boleh beli sabun, spray, talkum atau rendaman untuk kurangkan perpeluhan di kaki. Spray kasut dengan ubat anti-bakteria dan kulat.
9. Elak Kongsi Stokin atau Kasut
Pelajar di asrama selalu kongsi(baca: rembat) stokin dan kasut kawan. Kalau kawan tu kakinya ada kulat atau bakteria, berkongsi sekalilah. Pakej.
10. Petua Orang Lama
Boleh cuba rendam kaki dalam air garam, air lemon, kopi atau teh, KECUALI jika ada kencing manis atau masalah saraf(kebas/lumpuh) kaki.
Apa lagi? Pergi tag kawan-kawan kau orang yang kaki dia bau semerbak.
Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Unit Edukasi Medtweetmy
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!
Begitu juga tabiat mengorek tahi hidung, mengikut kajian ia mampu memberi manfaat kepada kita dikemudian hari. Jangan nak tipu korang tak pernah mengorek hidung pula. Malahan, ada yang menjadikan ia sebagai tabiat.
Foto Via Pexels
Berisiko Untuk Hidap Alzheimer dan Demensia
Satu kajian membuktikan tabiat ini boleh menyebabkan anda berisiko untuk mendapat alzheimer dan demensia atau bahasa mudahnya ialah nyanyuk. Pasukan penyelidik dari Universiti Griffith, Australia, mendapati bahawa bakteria boleh bergerak melalui saraf olfactory di hidung hingga ke otak melalui satu kajian menggunakan seekor tikus.
Hal ini bertujuan untuk menunjukkan punca bagaimana penyakit alzheimer boleh berlaku.
Di samping itu, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Scientific Reports ini juga bertujuan untuk memerhatikan bakteria Chlamydia pneumoniae. Bakteria ini dikatakan boleh menjangkiti manusia dan menyebabkan radang paru-paru, lapor NDTV.
Tambahan pula, ia juga telah ditemui dalam kebanyakan otak manusia yang terjejas disebabkan oleh demensia.
“Mengorek hidung dan mencabut bulu dari hidung bukanlah idea yang baik,” menurut Profesor James St John, Ketua Pusat Clem Jones untuk Neurobiologi dan Penyelidikan Sel Stem.
Dalam pada itu, Profesor tersebut menambah bahawa jika seseorang merosakkan lapisan hidung mereka, maka risiko bakteria untuk naik ke dalam otak boleh meningkat.
Pasukan penyelidik menyatakan bahawa kehilangan bau boleh dianggap sebagai tanda awal Alzheimer.
Jadi kesimpulannya, kalau nak korek hidung pastikan tangan korang bersih ye.
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!
Berseronok di kawasan pantai sememangnya menjadi pilihan ramai remaja. Bukan saja berasa tenang dengan bunyi ombak yang menghempas pantai, pelbagai aktiviti yang ditawarkan di kawasan pantai di Malaysia menjadi tarikan pelancong bukan hanya dari dalam negara tetapi juga di kalangan pelancong antarabangsa.
What is not to love? Lebih-lebih lagi apabila Malaysia mempunyai banyak kawasan pantai dan laut bertaraf antarabangsa.
Untuk pengetahuan korang, baru-baru ini Desaru Coast, Johor teah diiktiraf sebagai satu-satunya destinasi dari Malaysia yang tersenarai dalam artikel Majalah Time yang berkisarkan 100 buah lokasi terbaik di seluruh dunia pada tahun 2021!
Permata negeri Johor bersebelahan dengan Laut China Selatan ini sememangnya menjadi di antara lokasi utama pengunjung semasa musim percutian untuk merehatkan minda serta meneroka kawasannya yang indah.
Terletak di sepanjang 17km Pantai Desaru dekat tenggara Johor, pengiktirafan Majalah Time itu menjadikan Desaru Coast menjadi salah satu lokasi dalam senarai World’s Greatest Places 2021.
Dengan keluasan 3,900 ekar, pelbagai pusat penginapan premium dengan jalan keluar pantai sendiri ada terletak di sini. Ia termasuklah cawangan resort Anantara Desaru Coast Resort and Villas pertama di Malaysia, cawangan One & Only Desaru Coast Resort yang pertama di Asia, The Westin Desaru Coast Resort dan Hard Rock Hotel Desaru Coast.
One & Only Resort Desaru Coast (Kredit: One & Only Resort)Anantara Desaru Coast Resort & Villa (Kredit: Anantara Resort)Hard Rock Hotel Desaru Coast (Kredit: Hard Rock Hotel)The Westin Desaru Coast Resort (Kredit: Westin Resort)
Seharusnya sebagai rakyat Malaysia, kita perlulah berbangga apabila kawasan pelancongan seperti di selatan tanah air ini mencuri tumpuan pakar dan media berpengaruh seperti Majalah Time.
Kini apabila negara masih berdepan pandemik, sekiranya rakyat telah diberikan kelonggaran untuk merentas negeri, jangan lepaskan peluang untuk mengunjungi kawasan tepi pantai seperti Desaru Coast ini.
Yang penting sekarang adalah untuk kita memperolehi dua dos suntikan vaksin sebelum boleh ‘berangan’ untuk memasukkan Desaru Coast ke dalam senarai bucket list. Hehe..
Malah, Anugerah Creator of the Year ini turut disampaikan oleh Khairul Aming kepada Che Sayang Kitchen, yang berjaya menewaskan beberapa pempengaruh terkenal lain seperti Ryan Bakery, Sofyank, Shi Qi, Daddy Hood dan Sofea Shra yang dicalonkan bagi kategori sama.
Tapi siapakah sebenarnya lelaki di sebalik nama Che Sayang Kitchen yang terkenal dengan siri video masakan “2 Minit 1 Resepi” itu?
Abdul Qayyum Halid, yang lebih dikenali sebagai Che Sayang, merupakan alumni Universiti Teknologi PETRONAS (UTP). Beliau mula mendapat perhatian apabila aktif berkongsi video-video bertemakan masakan di TikTok.
Mulakan Perniagaan
Beliau memulakan perniagaan sambilan pada tahun 2013, ketika menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Pada tahun 2014, beliau menerima tawaran melanjutkan pengajian ke universiti. Atas nasihat bapanya, beliau berhenti berniaga sambilan dan menumpukan perhatian kepada pengajiannya di UTP.
Zaman Universiti
Semasa di universiti, Abdul Qayyum, yang kini berusia 28 tahun, mencuba pelbagai jenis perniagaan, antaranya menjual roti RM1 pada tahun 2015, KamiDelivery pada tahun 2016, dan Solvypro pada tahun 2017, namun kesemuanya menemui kegagalan.
Kerjaya sebagai jurutera di sebuah syarikat minyak dan gas
Pada tahun 2018, beliau bergraduasi dengan ijazah kelas pertama serta menerima Anugerah Pelajar Terbaik dan Anugerah Canselor Emas. Selepas tamat pengajian, beliau memulakan kerjaya sebagai jurutera di sebuah syarikat minyak dan gas pada tahun 2019, namun minatnya dalam bidang perniagaan tidak pernah pudar.
Pada tahun 2020, beliau mencuba nasib sekali lagi dalam bidang perniagaan bersama adik-adiknya dengan menjalankan perniagaan Choco Flakes, dan pada tahun 2023, beliau bersama keluarganya mengasaskan perniagaan acar ikan masin Che Sayang. Namun, kedua-dua perniagaan tersebut gagal.
Tidak berputus asa
Walaupun mengalami kegagalan, Abdul Qayyum tidak berputus asa. Pada 2 Mac 2023, beliau memulakan langkah baharu dengan memuat naik video masakan pertamanya di TikTok melalui akaun Che Sayang Kitchen. Video tersebut pada asalnya tidak bertujuan untuk berniaga, tetapi untuk memberi manfaat kepada orang lain. Tidak disangka-sangka, akaun tersebut semakin dikenali dan kini mempunyai lebih daripada 2 juta pengikut.
Ramai generasi muda kini bercita-cita untuk menjadi content creator, namun ada yang terpengaruh dengan pemikiran yang salah seperti “pendidikan tidak penting” atau “bad marketing is good marketing”, yang boleh merosakkan minda generasi muda. Pendidikan dan ilmu pengetahuan tetap memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan.
Content creator berdepan dengan pelbagai cabaran, termasuk tekanan untuk menghasilkan kandungan yang bukan sahaja menarik tetapi juga bermanfaat. Meskipun ada yang beranggapan platform seperti TikTok hanya untuk hiburan, ia juga telah menjadi medium utama dalam penyampaian maklumat, termasuk dalam bidang agama. Oleh itu, content creator perlu bertanggungjawab untuk menerapkan nilai-nilai positif dalam setiap kandungan yang mereka hasilkan.
Tahniah buat ‘Che Sayang Kitchen’, suka lihat content masakan dia yang simple tapi menjadi!
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja.
REMAJA kini di
Download sekarang!