Sekitar pagi tadi, Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telahpun membuat keputusan bagi pihak kerajaan untuk menyekat sebarang pergerakan di antara negeri Sabah dan Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Labuan bermula hari ESOK.

Berita tersebut nyata telah mengejutkan ramai pihak apabila mereka masih mempunyai urusan untuk pergi masuk ke negeri Sabah terutamanya selepas Negeri Di Bawah Bayu itu berdepan Pilihan Raya Negeri pada bulan lalu.

Namun dalam perutusan khas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi, beliau telah memaklumkan bahawa dirinya telahpun berbincang dengan Ismail Sabri untuk melihat semula keputusan tersebut.

IKLAN

PM Enggan Perjalanan Keluar Masuk Sabah Terkandas, Ini Tarikh Baru Sekatan

Beliau memutuskan untuk memberi lebih banyak masa untuk sekatan ini dilakukan.

“Keputusan ini saya buat bagi mengelakkan ramai penumpang yang bakal terkandas akibat kesuntukan masa membuat perubahan kepada jadual perjalanan mereka.

IKLAN

“Tarikh baru bagi sekatan pergerakan di antara negeri Sabah dengan Semenanjung (Sarawak dan Labuan) akan berkuat kuasa mulai 12 Oktober jam 12.01 tengah malam sehingga 25 Oktober,” kata beliau.

Sebelum ini, Ismail Sabri mengumumkan bahawa Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) akan mewajibkan ujian SWAB dilakukan kepada kesemua pelawat dari negeri Sabah setelah mereka tiba di destinasi masing-masing di luar Sabah.

IKLAN

212 Ribu Saksi Sidang Media KP Kesihatan, Bukti Rakyat Cakna Kesihatan

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI