Sejak semalam, isu ini heboh dibahaskan. Ada pro dan kontra terutama dari pemimpin mewakili kaum Cina (DAP) dan MIC yang mewakili kaum India.

Kenyataan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malek yang memaklumkan bahawa Mesyuarat Jemaah Menteri pada 24 April 2019 telah bersetuju untuk menambah kuota dari 25,000 ditingkatkan kepada 40,000 untuk pelajar bumiputera dan bukan bumi untuk  mengikuti pengajian ke Matrikulasi dilihat telah menjadi satu isu “perdebatan” di media sosial.

Menurut Dr Maszlee, pertambahan kuota ini kerana wujud keperluan untuk menambah bilangan pelajar dalam bidang Sains dan kapasiti yang ada pada program matrikulasi wajar dimaksimumkan untuk tujuan ini.

Pertambahan Kuota Kepada 40,000 Pelajar Matrikulasi 2019, Apa Peluang Budak STPM Ke Universiti?

Ramai maklum, matrikulasi  adalah kursus pra-universiti yang merupakan laluan kepada pelajar untuk memasuki universiti awam tempatan selepas tamat pengajian selama lebih kurang setahun ke dua tahun. Malah ia juga satu batu loncatan “lebih cepat” berbanding pelajar lain ke universiti milik kerajaan.

Mengikut sejarah pendidikan sebelum ini, 90 peratus kuota menjadi milik bumiputera dan bakinya diisi oleh bukan bumiputera (10 peratus). Mana-mana pelajar lepasan SPM yang mencecah purata 400,000 orang saban tahun hanya sebahagian dari mereka yang akan meneruskan pengajian sama ada ke Politeknik,  pengajian peringkat diploma di universiti yang menawarkan tempat, memilih ke luar negara dan sebagainya.

Manakala sebahagian lagi pelajar memilih untuk menduduki tingkatan 6 seterusnya menduduki STPM yang diiktiraf di peringkat antarabangsa sebagai setaraf A-level.

Ramai pelajar sedar, apabila memilih tingkatan enam bermakna mereka perlu berusaha keras kerana ia merupakan “peluang akhir” ke universiti awam yang memerlukan pointer yang tinggi, sekurangnya-kurangnya CGPA 2.8 ke atas sebelum bergelar mahasiswa di universiti.

Pertambahan Kuota Kepada 40,000 Pelajar Matrikulasi 2019, Apa Peluang Budak STPM Ke Universiti?
90 kuota matrikulasi milik bumiputera dan bakinya diisi bukan bumi. Dan bagi 2019 bilangan pelajar meningkat naik kepada 40,000 orang dengan kouta masih kekal. Gambar hiasan

Wujud pro dan kontra isu ini

IKLAN

Namun bila kuota dari 25,000 ditingkatkan kepada 40,000 orang dengan peratusan kuota masih kekal, ia mula menjadi isu panas.

Dalam kuota dinyatakan, Kementerian Pendidikan berkata 60 peratus tempat untuk pelajar daripada golongan B40 (berpendapatan rendah) dan baki 40 peratus akan diberikan untuk golongan M40 (menengah) dan berpendapatan tinggi (T20).

20 pemimpin DAP tandatangan & Kata Mereka Peluang Pelajar STPM akan terhalang ke universiti

Menerusi kenyataan yang dipetik dari Malaysia Kini, Biro Hal Ehwal Universiti Pemuda DAP memberi amaran rancangan kerajaan meningkatkan pengambilan program matrikulasi sebanyak 60 peratus akan menyebabkan lebih banyak masalah.

Dalam satu kenyataan ditandatangani 20 pemimpin DAP, kumpulan itu berpendapat dasar itu akan menghalang lepasan STPM memasuki universiti awam.

“Dengan meningkatkan bilangan pelajar matrikulasi kepada 15,000, ia akan mengehadkan peluang lepasan STPM dalam saingan untuk penempatan ke universiti awam,” kata kumpulan itu.

IKLAN
Pertambahan Kuota Kepada 40,000 Pelajar Matrikulasi 2019, Apa Peluang Budak STPM Ke Universiti?
Adakah dasar pengambilan pelajar ke universiti perlu diubah? Biarkan mereka bersaing dan hanya yang terbaik mendapat tempat bagi melahirkan graduan berkualiti? Ini hanya satu cadangan REMAJA sahaja! Gambar FMT

Kumpulan itu juga berpendapat penambahan tempat akan meningkatkan populariti matrikulasi dan sekali gus menjadikan STPM kelihatan kurang menarik.

“Orang ramai akan melihatnya sebagai tiket kemasukan ke universiti, kerana pelajar matrikulasi mempunyai kelebihan dalam mendapatkan gred tinggi dan aktiviti kokurikulum berbanding STPM.

“Ini menyebabkan para lepasan matrikulasi diberi lebih banyak keistimewaan untuk mengambil kursus yang popular di universiti,” kata kumpulan itu.

Kumpulan itu berkata, penambahan jumlah pelajar matrikulasi juga akan menjejaskan standard akademik dan mempersoalkan sekiranya kerajaan berkemampuan untuk berbuat demikian.

Dengan meningkatkan pengambilan kepada 15,000 pelajar, kumpulan itu menganggarkan 10 institusi baru perlu dibina.

“Kerajaan pusat membelanjakan RM37.5 juta untuk subsidi kepada 15,000 pelajar pada setiap tahun.

IKLAN

“Pada masa kritikal ini di mana negara menghadapi kekangan kewangan, (dasar ini akan) menambah beban kewangan negara,” kata mereka.

Pertambahan Kuota Kepada 40,000 Pelajar Matrikulasi 2019, Apa Peluang Budak STPM Ke Universiti?
Kenangan ketika belajar di Matrikulasi pastinya menjadi kenangan indah bagi pelajar sebelum masing-masing meneruskan pengajian ke universiti. Gambar hiasan

MIC juga suarakan pendapat kerana mahukan pembelaan untuk kaum India

Keputusan kerajaan untuk menambah jumlah pengambilan pelajar kolej matrikulasi – seterusnya menambah bilangan pelajar bukan bumiputera – bukanlah penyelesaian yang dimahukan masyarakat India, kata seorang pemimpin MIC.

Anggota Jawatankuasa Kerja Pusat MIC M Veeran berkata isu pokok yang membangkitkan rasa tidak puas hati segolongan masyarakat India ialah apa yang menurutnya sebagai sikap pilih kasih dan perkauman Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Nampaknya kementerian pendidikan cuba menyembunyikan sikap rasis mereka dengan menambah jumlah pengambilan. Saya tegaskan isunya bukan kuota tetapi sikap rasis kementerian pendidikan,” katanya kepada Malaysiakini.

Pada 18 April lalu, Senator S Ananthan menggesa kementerian pendidikan mendedahkan pengambilan pelajar Matrikulasi mengikut kaum bagi tahun ini.

Dalam laporan itu juga, Veeran mendakwa 1,000 kuota kaum India telah diberikan kepada pelajar Cina dan menggesa Maszlee atau timbalannya Teo Nie Ching menjelaskan perkara itu.

Apa pandangan korang mengenai isu ini?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI