Mungkin jarang-jarang berlaku kejadian seperti ini. Yang banyak kita baca kebanyakan perompak jenis tak berhati perut. Malah ada sampai libatkan bunuh jika niat mereka terhalang. Tapi dalam satu kejadian yang tular ini di Pakistan ini nampaknya perompak masih berhati perut. Bila melihat mangsanya seorang penghantar makanan menangis lepas kena rompak, perompaknya pulangkan balik hasil rompakan dan sempat memeluk mangsa.

Dilaporkan oleh World Of Buzz, kisah perompak yang tak tahan melihat air mata ini berlaku di Karachi, Pakistan. Dalam video dirakam CCTV ini kelihatan dua orang lelaki bermotosikal telah merompak seorang penghantar makanan Food Panda yang dilihat sedang berdiri di pinggir jalan semasa insiden ini terjadi.

Ketika penghantar makanan itu mahu menaiki motosikalnya, kelihatan dua lelaki bertopeng menghadang jalannya dan kemudian terus merompak rider berkenaan. Tidak pasti apa dibicarakan, mungkin mengakui itulah saja wangnya, penghantar makanan itu terus menangis dan dia dilihat menyeka air matanya. Tidak sampai hati, perompak itu kemudian memberi semula hasil rompakannya dan dilihat memeluk mangsa (mungkin tanda meminta maaf) kerana melakukan perbuatan tersebut.

Perompak Hati Tisu! Pulangkan Hasil Rompakan  Lepas Tengok Mangsa Menangis Teresak-Esak

Perompak Hati Tisu! Pulangkan Hasil Rompakan  Lepas Tengok Mangsa Menangis Teresak-Esak

IKLAN

Dan ternyata, video rakaman CCTV ini menjadi viral apabila berita ini dimuat turun berita Pakistan. Video ini turut ditonton di twitter dengan 11,000 tanda suka dan 4000 komen.

Ramai netizen mempercayai perbuatan perompak itu terpaksa dilakukan kesan dari pendemik COVID-19 yang banyak melumpuhkan ekonomi dunia dan ramai orang hilang pekerjaan.

IKLAN

Menurut laporan Daily Times awal Jun ini, Kementerian Kewangan Pakistan telah mengakibatkan 3 juta orang hilang pekerjaan. Bahkan kadar kemiskinan di negara tersebut mencapai 33.5 peratus. Tiga juga penggangguran akibat COVID-19 itu di mana satu juta dari mereka bekerja dalam industri dan selebihnya sektor perkhidmatan.

IKLAN

Melucukan netizen turut membuat kesimpulan sesame mereka bahawa mangsa korban dan perompak adalah mangsa dari pandemic COVID-19.

“Kadang hal-hal kecil boleh membuat perbezaan besar. Rasa kemanusiaan boleh menyelamatkan kita.

“Walau ia satu tindakan kecil tapi perkara kecil beginilah boleh membuat kita menangis. Ia memberitahu kita bahawa yang buruk bukan selalunya jahat, mungkin terpaksa,”kata netizen.