Menunaikan Umrah dan Haji impian bagi setiap seorang muslim. Peluang sebegini ‘once in a life time’.

Sebelum ini kerajaan Malaysia sudah membenarkan rakyat kita melakukan ibadah umrah atau haji lebih-lebih lagi sewaktu musim pandemik COVID-19 ini. Namun, dalam keterujaan kita pergi ke Tanah Suci, ada juga segelintie jemaah yang tidak mengikut ketidakpatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP).

Pergi Umrah Tanpa Vaksin? Punca Gelombang Omicron Menular Di Malaysia

ARTIKEL BERKAITAN : Rezeki Tunai Umrah Di Waktu Pandemik, Safwan Nazri Bawa Ibu Ke Tanah Suci

Akibatnya, semalam Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan ketidakpatuhan kepada prosedur operasi standard (SOP) apabila 14 peratus daripada 122 kes Omicron membabitkan jemaah umrah setakat Selasa tidak menerima suntikan vaksin.

Kenyataannya itu turut dikuatkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

IKLAN

Khairy Jamaluddin memberitahu, pihaknya sedang meneliti alasan 17 jemaah terbabit mengenai perkara itu.

Berdasarkan data yang dikongsikan daripada 122 dijangkiti Omicron itu 26 menerima vaksin AstraZeneca, Moderna (satu), Pfizer (57), Sinovac (enam), selain penerima dos penggalak Pfizer (enam) dan Sinovac (lapan), manakala 17 tidak divaksinasi.

IKLAN

Khairy juga menjelaskan, kerajaan akan mengadakan perbincangan dengan kerajaan Arab Saudi dan konsulat di negara tersebut untuk memperketatkan SOP sedia ada.

Pergi Umrah Tanpa Vaksin? Punca Gelombang Omicron Menular Di Malaysia
Foto Via Al- Arabiya

Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) akan berbincang dengan agen-agen pelancongan untuk cari kaedah bagaimana dapat menjadualkan semula umrah. Manakala, Kementerian Pengangkutan pula akan berbincang penjadualan semula penerbangan yang tertangguh disebabkan keputusan penangguhan ini.

Bak kata pepatah, kerana nila setitik habis susu sebelanga. Begitulah kita di Malaysia ini kerana segelintir manusia yang tidak menjaga SOP dan tidak divaksin habis satu Malaysia terpaksa menunda perjalanan ke Tanah Suci. Paling membimbangkan, virus Omicron ini kian menular dikalangan masyarakat kita. Allahhu…

IKLAN

BACA LAGI : Bijak Guna Telefon Pintar? Ia Jadi ‘Syarat’ Penting Bakal Jemaah Umrah

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI