DIGITAL IMAGE

Berita baik buat pelajar-pelajar yang bakal menduduki Sijil Pelajaran Malaysia 2020. Jika sebelum ini Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) memaklumkan pelajar akan menduduki kertas peperiksaan bermula 16 November hingga 7 Disember 2020 akan datang, semalam pihak KPM telah membuat penjadualan semula bagi peperiksaan tersebut. Selain SPM, SMV, STPM dan lain-lain juga dianjak ke tahun 2021.

Yeay, ini berita baik untuk korang study lebih masa ya dan jangan enjoy pula dengan penukaran tarikh baru ini.

Menerusi sidang media semalam, KPM membuat penjadualan semula buat kali kedua takwim peperiksaan di bawah kementerian itu dengan tarikh peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kini dipinda ke 6 Januari hingga 9 Februari tahun depan.

Peperiksaan itu sebelum ini dijadual bermula 16 November hingga 7 Disember ini, menurut kementerian itu dalam satu kenyataan.

IKLAN

Peperiksan SPM Dianjak lagi, Dari November  Ditukar ke 6 Januari 2021

Peperiksan SPM Dianjak lagi, Dari November  Ditukar ke 6 Januari 2021

Selain itu, peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia Ulangan (SPMU) yang sepatutnya bermula 23 hingga 30 Jun ini bagi ujian bertulis dan ujian lisan dipinda ke tarikh baharu iaitu 17 Ogos hingga 30 September ini.

IKLAN

Sesi pertama peperiksaan Sijil Vokasional Malaysia (SVM) pula yang sepatutnya berlangsung pada 13 hingga 24 Mei ini bagi semester tiga dan semester satu akan dipinda kepada 3 hingga 14 Ogos ini dan 28 hingga 9 Oktober ini.

Tarikh peperiksaan bagi sesi kedua untuk semester keempat dan semester kedua SVM juga dipinda iaitu masing-masing dari 21 Oktober hingga 8 November dan 14 hingga 30 Oktober ini kepada 18 hingga 29 Januari 2021 dan 17 hingga 28 Mei 2021.

IKLAN

Sementara itu, peperiksaan bagi mata pelajaran Bahasa Melayu SVM dipinda dari 19 hingga 30 Oktober ini kepada 16 November hingga 6 Januari depan bagi ujian lisan, manakala ujian bertulis yang dijadual pada 16 November dipinda ke 6 Januari depan.

Begitu juga bagi mata pelajaran Sejarah untuk SVM, ia dipinda dari 25 November ini ke 7 Januari tahun depan.

Peperiksan SPM Dianjak lagi, Dari November  Ditukar ke 6 Januari 2021

Apa yang lebih penting bagi peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Pentafsiran Alternatif Sekolah Rendah (PASR), dan Pentafsiran Tingkatan 3 (PT3) kecuali bagi kompanen Hifz Al Quran (Tasmi dan Tahriri) bagi tahun 2020 ditiadakan selaras dengan pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kanan Pendidikan pada 15 April 2020.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI