Sumber Gambar : Pexels

Sebut pasal kahwin rasanya semua orang pasti mengimpikan sebuah rumah tangga yang bahagia untuk hidup bersama pasangan masing-masing.

Pentingnya Hormat Suami Selepas Kahwin, 8 Perkara Kena Buat Kalau Nak Jadi Isteri Mithali
Sumber Gambar : Photo by Jasmine Carter from Pexels

Namun begitu, perkahwinan itu tidaklah seindah seperti apa yang korang bayangkan. Maksud kami, bukan senang nak membina empayar perkahwinan kerana pasti banyak dugaan yang akan korang suami isteri tempuhi.

Isteri perlu taat kepada suami dan suami pula harus bertanggungjawab menjaga isteri dari hujung rambut sampai ke hujung kaki.

Bila dah kahwin, istilah syurga di bawah tapak kaki ibu mula bertukar kepada suami. Daripada pepatah itu saja, korang mesti dah sedia maklum yang tugas seorang isteri kepada suaminya adalah amat besar sekali.

Pentingnya Hormat Suami Selepas Kahwin, 8 Perkara Kena Buat Kalau Nak Jadi Isteri Mithali
Sumber Gambar : Photo by Kumar Saurabh from Pexels

Ada beberapa cara yang korang boleh buat sebagai tanda hormat kepada si suami. Antaranya adalah seperti berikut:

IKLAN

1.Sentiasa bercakap lemah-lembut tak kiralah berapa lama korang dah saling mengenali atau berkahwin.

2. Jangan sesekali menjerit, menengkin dan memanggil suami dengan kasar atau menggunakan kata-kata kesat.

3. Jangan menyindir suami tentang isu-isu sensitif. Jika mereka mempunyai kekurangan atau kelemahan, jangan jadikan ia sebagai bahan ketawa. Walaupun mungkin suami tak marah tetapi boleh jadi dia memendam perasaan kecil hati.

IKLAN

4. Dengar pendapat dan hormati permintaannya. InsyaAllah si isteri akan mendapat ganjaran kebahagiaan di dunia dan pahala untuk akhirat nanti.

Pentingnya Hormat Suami Selepas Kahwin, 8 Perkara Kena Buat Kalau Nak Jadi Isteri Mithali
Sumber Gambar : Photo by Alex Green from Pexels

5. Jangan melawan untuk menunjukkan sikap siapa lebih berkuasa. Bila perempuan terlalu agresif dan mengarah, lelaki akan jadi lebih keras. Jika korang tunjukkan rasa hormat dan hargainya sebagai ketua keluarga, suami akan lebih mudah untuk bertolak ansur.

6. Tunjukkan rasa sayang dan hormat kepada keluarga mereka. Sesekali, ajaklah suami untuk pergi melawat ahli keluarga atau sanak-saudara mereka. Pasti suami happy bila melihat isterinya sayang dan ambil berat pada keluarganya.

IKLAN

7. Beri suami ruang untuk ber ’me time’ atau hilangkan stres bersama kawan-kawan. Jangan halang atau kongkong mereka seperti anak kecil.

8. Tanya pendapat suami bila membuat keputusan penting dan hargai apa saja yang mereka katakan.

Jadi, korang dah betul-betul bersedia ke nak kahwin? Hiks!

Sumber: Islam Itu Indah

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI