Dah jadi kebiasaan masyarakat Malaysia memang menunggu dan mengambil peluang untuk shopping kalau ada sales. Ia juga bermakna korang harus merebut promosi yang dilakukan di stor dan secara online.

Namun, kadang-kadang kedai-kedai mesti akan menggunakan istilah diskaun ni, dari 10% sampai lah 70%. Antara satu masalah bagi pembeli adalah nak mengira peratus diskaun. Kepada yang gila shopping tapi lemah matematik ni terpaksa mengeluarkan kalkulator untuk mengira.

Biasanya penulis panggil je penjaga kedai buku tuh suh kira, tapi kalau dah kerap sangat panggil… nampak kelemahan disitu, hehehe… jom belajar mengira jap. Mudah je kira peratus diskaun nih, ada dua cara untuk mengira diskaun:

Tapi menurut perkongsian video TikTok @mathicallytutors rupa-rupanya senang je cara nak kira peratusan diskaun. Walaupun pada awalnya agak rumit, tetapi cara menghitung peratusan sebenarnya mudah.

IKLAN

 

@mathicallytutorsDoes anyone else calculate percentages this way? 🤔 ##mathically ##fyp ##tiktokmath ##mathtutor ##mathtrick ##mathbasics ##testprep♬ original sound – math with kelly & steven

IKLAN

 

@mathicallytutorsWhat method would you use to solve this problem? 🤔 ##mathically ##mathtutor ##fyp ##tiktokmath ##testprep ##mathtrick ##mathhelp ##mathbasics♬ original sound – math with kelly & steven

IKLAN

 

@mathicallytutorsTry solving THIS problem! How’d you do this time?! 🥳 ##mathically ##fyp ##mathtutor ##mathbasics ##testprep ##mathhelp ##tiktokmath ##mathtrick♬ original sound – math with kelly & steven

Lah…senang je nak kira rupanya harga diskaun ni. Jadi selamat membeli, sebelum nak beli tu baca bismillah tau….hiks

Sumber: Mathicallytutors