Sumber gambar: Putera Azim via wikipedia & Putera Azim bersama keluarga via twitter.

Dalam satu hantaran di laman media sosial Instagram @bruneiroyalfamily, telah dimaklumkan bahawa anakanda ketujuh baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah iaitu Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim telah meninggal dunia hari ini pada jam 10.08 pagi.

Seperti yang tertulis di laman Instagram tersebut,

“Pada menjunjung titah perintah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah ibni Almarhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien, Sultan dan Yang Dipertuan Negara Brunei Darussalam, dengan amat dukacita memaklumkan kepada seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam bahawa dengan takdir Allah Subhanahu Wataala, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim ibni Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu’izzaddin Waddaulah telah mangkat pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020 jam 10.08 pagi.

https://www.instagram.com/p/CGt9E-tJCaP/

IKLAN
Pengiran Muda Abdul Azim, Anakanda Sultan Brunei Darussalam Mangkat.
Sumber gambar: Tangkap Layar via Instagram @bruneiroyalfamily

Jenazah Almarhum Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim akan dimakamkan di Kubah Makam Diraja pada hari ini, Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020, selepas waktu Asar.

Maka oleh yang demikian, seluruh rakyat dan penduduk Negara Brunei Darussalam hendaklah mengibarkan bendera setengah tiang pada hari ini dan berkabung selama 7 hari mulai pada hari ini Sabtu 7 haribulan Rabiulawal 1442 bersamaan 24 haribulan Oktober 2020.

IKLAN

Sedemikian dengan amat dukacita dimaklumkan.”

IKLAN
Pengiran Muda Abdul Azim, Anakanda Sultan Brunei Darussalam Mangkat.
Sumber gambar: via thescoop.co (Pengiran Abdul Azim bersama ayahanda dan adik-beradiknya.)

Untuk pengetahuan pembaca, Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Haji ‘Abdul ‘Azim merupakan anakanda pertama Sultan Haji Hasannal Bolkiah bersama bekas isteri kedua baginda iaitu Puan Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz dan merupakan kekanda kepada Pengiran Muda Abdul Mateen yang merupakan seorang figura popular di laman media sosial.

Diputerakan pada 29 Julai 1982, almarhum mangkat pada usia 38 tahun. Salam takziah kami ucapkan kepada seluruh keluarga di-Raja Brunei Darussalam.

Sumber: Instagram @royalbruneifamily