Masih ingatkah tentang tragedi berdarah di sebuah masjid di Christchurch, New Zealand pada Mac 2019?. Dalam, tragedi menyayat hati sekitar jam 1.45 waktu tempatan, masyarakat Islam yang sedang bersesak untuk menunaikan solat Jumaat dikejutkan dengan lepasan puluhan tembakan secara rambang oleh Brenton Tarrant yang bersenjatakan M-16.

Dalam kejadian menyayat hati itu, 51 jemaah di Masjid Al Noor terkorban termasuk seorang remaja berasal dari Malaysia, allayarham Mohd Haziq Mohd Tarmizi, 17 yang pada awalnya dilaporkan hilang kemudiannya disahkan antara yang terkorban. Malah ada juga rakyat Malaysia yang alami kecederaan parah.

Budi pekerti Perdana Menteri New Zealand, Jacinta Ayden memperlihatkan toleransi dan memberikan ucapan salam “Assalamualaikum” ketika membuka sidang parlimen negaranya tahun lalu mendapat pujian dunia. Cara Jacinta menangani isu ini juga sangat mengagumkan. Malah dapat dilihat juga ramai masyarakat di sana yang bersama-sama berkumpul beramai-ramai menjaga umat Islam bersolat Jumaat dengan “membuat kepungan” bagi memastikan umat Islam selesa bersolat dan mahu mengelak kejadian sama berulang lagi.

Penembak Rambang Masjid Di Christchurch, NZ Terima Balasan! Brenton Di Penjara Seumur Hidup

Setahun setengah selepas kejadian itu, dalam perbicaraan marathon selama empat hari, pelaku yang pernah mengemparkan dunia iaitu Brenton Tarrant hari ini dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup tanpa mendapat pembebasan bersyarat. Ia satu hukuman paling lama pernah pernah kenakan dan pertama kali diperkenalkan bagi menghilangkan terma pembebasan bersyarat yang sebelum ini banyak digunakan.

IKLAN

Dalam perbicaraan mahkamah yang diputuskan oleh Hakimi Cameron Mander, perbuatan Brenton, warga Australia yang merancang melepaskan tembakan secara rambang di dua masjid iaitu di Masjid Al Noor dan Linwood, Christchurch sesuatu yang sukar diterima.

“Tiada perasan kasih di hati engkau. Perbuatan ini sangat kejam dan menakutkan. Malah tindakan ini seolah bukan manusia, “,kata Hakim Cameron sebelum menjatuhkan hukuman kepada Brenton. Ini kerana jelasnya, tindakan tersebut melukakan hati banyak pihak termasuk ahli keluarga yang kehilangan kasih sayang selepas meninggal akibat tragedi terbabit.

IKLAN

Penembak Rambang Masjid Di Christchurch, NZ Terima Balasan! Brenton Di Penjara Seumur Hidup

Penembak Rambang Masjid Di Christchurch, NZ Terima Balasan! Brenton Di Penjara Seumur Hidup

Dalam perbicaraan dikatakan pelaku Brenton Tarrant yang mempunyai masalah Islamfobia dikatakan sangat emosi dan memutuskan untuk membalas dendam.

IKLAN

Malah ketika ditanya oleh Hakim ada apa-apa yang ingin dikatakannya, Brenton hanya menyebut “tidak, terima kasih”.

Dalam pada itu, pihak pendakwaraya berkata, hukuman tanpa parol ini adalah terbaik untuk Brenton kerana dia sememangnya sudah merancang mahu membalas dendam dan perlakuannya juga normal, tidak dipengaruhi sesiapa.

“Dia jelas pembunuh paling kejam dalam sejarah New Zealand,” tegas Zarifeh kepada Sky News semalam.

Malah ketika berhadapan dengan ahli keluarga mangsa, Brenton seolah tiada emosi dan dia hanya menundukkan wajahnya sahaja.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI