Pengalaman biasanya mengajar seseorang itu erti kehidupan. Kesusahan masa lalu memberinya nikmat syukur yang tidak terhingga.  Sebagai membalas nikmat kehidupan sempurna selepas melalui detik susah semasa belajar dahulu, Aifa Azman, 25 yang juga pemilik Drastix Café bertindak memberikan makanan secara percuma bagi mana-mana pelajar universiti yang memerlukan makanan.

Perkongsiannya sejak semalam mula menjadi viral apabila dia memuat turun di laman twitternya untuk memberi makan kepada pelajar yang mengalami masalah kewangan untuk membeli makanan berat seperti nasi, asyik makan maggi dan ikat perut berlapar, mari datang ke Drastix Café untuk dapatkan nasi percuma.

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera

 

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera

 

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera

Ternyata, ramai pelajar yang memberikan respon termasuk sudah ada yang mula datang mulai semalam semenjak status ini dimuat turun semalam, 19 September 2018.

IKLAN

REMAJA menghubungi Aifa bagi berkongsi statusnya. Secara jujurnya, kata Aifa dia tidak menyangka perkongsiannya itu menjadi viral.

“Saya mendapat banyak maklum balas dari pelajar yang mengadu mereka makan maggi saja seharian. Ada yang minta datang hantar ke kolej tempat belajar, ada yang kata susah nak datang sebab tak ada kenderaan tapi ada juga yang datang tapi masih malu-malu kerana seolah-olah tak percaya ada makanan free yang café saya sediakan. Namun buat masa ini kami tidak ada lagi membuat penghantaran makan kerana kekangan masa dan pekejar cuma bagi mana-mana pelajar yang datang makan di cafe ini, kami akan beri secara percuma tanpa mengira had atau jumlah bilangan pelajar yang datang,” katanya berkongsi cerita.

Menu yang disediakan ringkas tapi mengenyangkan iaitu NASI BUJANG. Menunya, nasi kosong, telur dadar, sup kosong dan sambal belacan. Namun kata anak muda berjiwa murni ini, kadang kala dia akan memberikan nasi goreng, ikut mana yang senang dimasak.

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera
Inilah Aifa, pemiik Drastix Cafe yang berjiwa besar dan berhati mulia

Kata Aifa dia tidak kisah seberapa ramai pelajar yang datang, semuanya akan diberi makan secara percuma dari jam 10 pagi-10 malam setiap hari. Drastix Café hanya ditutup pada hari Sabtu dan Ahad, hari selebihnya dibuka.

IKLAN

Ditanya bagaimana idea murni ini tercetus, kata Aifa, suatu ketika dahulu dia biasa memasak dan memberikannya kepada golongan gelandangan di Kuala Lumpur. Namun sejak membuka Drastix Café yang terletak di Unit Kedai 5, Tingkat 1, Blok 2, Kondominium Kristal, Jalan Pualam 7/32 Seksyen 7 Shah Alam, masanya agak terhad.

“Bila duduk sendirian, saya terfikirkan cara untuk membantu orang lain dengan memberikan mereka makanan makanan tapi kali ini dengan cara yang berbeza di mana saya mahu berikan untuk pelajar universiti dan pelajar yang memerlukan makanan,’ katanya ketika dihubungi.

Ditanya adakah dia punya pengalaman “pahit” ketika zaman belajar itu tidak punya wang untuk membeli makanan, Aifa berkata disebabkan dia sudah melalui semua pengalaman itulah maka dia mahu membalas semua nikmat Allah berikan iaitu kesenangan ini dengan memberi makanan secara percuma untuk mana-mana pelajar memerlukannya.

“Saya dulu orang susah. Ujian ketika belajar di UniKL Mitec dalam bidang Industrial Logistik. Mak sakit dan saya tak boleh minta pada ayah kerana takut akan membebankan lagi kewangannya kerana banyak perbelanjaan untuk biayai emak.

IKLAN

“Kalau ayah bagi RM50, itulah duit saya gunakan untuk sebulan. Saya selalu makan maggi. Kalau kawan-kawan sebilik makan nasi, saya akan duduk jauh-jauh di meja belajar sambil makan Maggi atau hadap telefon bimbit atau buat kerja. Pura-pura sibuk kata orang sedangkan itu cara saya saya untuk tidak meminta simpati pada kawan-kawan.

“Jadi saya faham bila tak ada duit nak beli makanan. Alhamdulillah, Allah berikan nikmat rezeki ini, tambah-tambah bila berkahwin lagi Allah murahkan rezeki,”kata pasangan hidup kepada Fareez  Farid ini.

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera
Kata Aifa inilah cafe kecilnya. Tak megah pun tak insya Allah penuh dengan kasih sayang

 

Pemilik Cafe Niat Mahu Sedekah & Tolong Student Dari Terus Makan Mi Segera
Menu ayam buttermilk yang amat popular di cafenya. Staff ada 3 orang dan kata Aifa kalau tak cukup orang, dia akan sinsing lengan baju turun memasak

 

Dalam pada itu, Aifa menjelaskan sejak status itu viral sejak semalam, sudah ada dua individu yang sudi berkongsi kewangan dengan niat untuk bersedekah sama. Paling menarik, jika dua hari lalu menunya Nasi bujang, esok hari Jumaat bersamaan 21 September 2018, menunya ialah NASI PUTIH DAN AYAM MASAK MERAH.

“Saya ingin mengajak mana-mana pelajar yang kesempitan wang untuk datang makan ke café ini. Jangan malu-malu, datang saja ke sini dan nikmatilah rezeki ini secara percuma,” kata Aifa yang memaklumkan cafenya menjual menu al carte dan antara menu paling top di kedainya ialah nasi putih + ayam butter milk.

So, bagi pelajar sekitar Shah Alam atau kawasan terdekat, kalau korang kesempitan kewangan, selalu makan maggi, sudi-sudilah datang ke Drastix Café yang terletak di Seksyen 7, Shah Alam ini ya.  Seperti kata anak kelahiran Selangor ini, dia lagi gembira kalau ada ramai pelajar yang mahu datang makan di kedainya kerana ia diberikan secara percuma.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI