Episod keenam Dewi Remaja 2019 pada minggu lalu telah memberi cabaran kepada 7 orang finalis yang masih bertanding.

Masakan tidak, hampir separuh daripada mereka ingin bergelar pengacara selepas tamat pencarian. Itulah antara misi mereka ketika menyertai ujibakat dahulu.

Namun, siapa sangka kesemuanya perlu melakukan tugasan rancangan berbeza di platform Astro! Ada yang perlu mengacarakan segmen secara live, ada yang perlu menjual produk dan ada juga yang perlu membaca berita.

Siapa lakukan yang terbaik di mata juri minggu ini; Scha Alyahya dan the one and only Fara Fauzana, jom lihat!

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana*

SYAMIRA

Rancangan MeleTOP

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

Fara : Sebagai seorang pengacara yang mempunyai tetamu, kamu kena pandai menyeimbangkan peluang bercakap. Walaupun ada Radin di sebelah ketika di restoran tersebut, saya lihat kamu saja yang cuba untuk conquer segmen hingga saya pula yang kasihankan Radin.

Kita kena hormati tetamu.

Seperkara lagi, energy awak bagus. Cuma percakapan kamu terlalu pantas, perlu baiki cara penyampaian yang menyelesakan penonton.

*

AMANDA

Rancangan Era.je

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

Fara : Radio memang dekat di hati saya. Saya tak rasakan Amanda ada banyak masalah, malah awak bertuah kerana segmen ini membolehkan awak menonjolkan bakat nyanyian. Cuma bila kita mengacarakan segmen bersama dua lagi deejay, awak perlu pandai dan pantas mencari peluang untuk turut serta dalam perbualan. Bila bercakap, perlu saling memandang walaupun tiada pendengar yang pandang. Barulah senang untuk mewujudkan ‘chemistry’ itu.

Scha : Ya saya nampak awak sebagai artis jemputan, bukannya deejay semasa di Era.je. Not bad, tetapi boleh lakukan lebih baik.

*

SHAZA

Rancangan Maharaja Lawak Mega Live +

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

Fara : Bila awak kata yang ini adalah kali pertama awak mengacara secara live, saya terkejut kerana bukan mudah to do what you did. Energy yang awak berikan kepada rakan pengacara, Shiha Zikir amat bagus.

Scha: Saya tahu awak ada kelebihan dalam bidang pengacaraan. Tidak banyak cacat cela.

*

ASH

Rancangan HLive

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

IKLAN

Fara : Sebagai penonton tadi, saya tak nampak awak nervous ketika di set. Cuma bila awak sedang menemuramah kumpulan Zero dalam klip MLM, awak nampak sangat gugup. Mungkin kerana awak diletakkan on-the-spot dan awak tak bersedia untuk bertanyakan soalan kepada pelawak. Seperti hendak menangis pun ada. Sebagai pengacara kita perlu berani, strong terutamanya sebagai pengacara perempuan di hadapan jemputan lelaki.

Perlu belajar lagi untuk control situasi.

*

DIAN

Rancangan Gegar Vaganza Live +


Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

Fara : Menjadi seorang yang energetic tak semestinya memerlukan pengacara menjerit pada kamera. Bukan mudah untuk menjadi pengacara rancangan live seperti ini, namun sekali lagi seorang pengacara perlu control situasi. Perbualan dalam earpiece dan bersama Floor Manager di sebalik kamera tak harus visible kepada penonton. Mereka tak tahu apa yang berlaku di sebalik tabir. Apa yang mereka ingin tahu adalah info daripada kamu dan artis jemputan.

Scha : Saya faham situasi awak. Dalam rancangan live kadangkala kita perlu melajukan percakapan kerana kita sedang dikejar masa. Cuma kita kena pandai menyelesakan diri.
Saya pun masih belajar untuk bulatkan perkataan bersama Awal. This is a continuous learning process untuk mana-mana pengacara.

*

NYNAA

Rancangan GoShop

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
.

Fara : Bila mengacarakan segmen jualan seperti ini, seorang pengacara perlu ketahui semuanya tentang produk yang ingin dijual. Apa yang awak lakukan adalah agak basic bagi saya. Di Go Shop, awak perlu tampil lebih chirpy, perlu ada semangat untuk menjual. Mungkin kerana awak sedang menghafal, jadi kelihatan seperti takut-takut dan terlalu careful.
.
.
.

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana

ADRIANA

Rancangan Astro Awani

Fara : Awak diberikan 2 situasi, satu semasa menjadi stand upper dan satu lagi sebagai pembaca berita di set Astro Awani. Semasa menjadi stand upper, awak nampak gugup. Tetapi bila muncul klip sebagai pembaca berita, saya sangat sukakan intonasi suara awak. Walaupun nampak yang awak sedang membaca namun persembahan awak bagus.

IKLAN

Scha : Pada awal bacaan berita, awak memang wow. Hanya bila tiba pada bahagian akhir, awak mula nampak rushing dan tidak selesa. Anyway good job!
.

.
.

Semakin lama, semakin sengit prestasi finalis Dewi Remaja 2019 yang masing-masing sedang inginkan gelaran tersebut.

Namun keputusan penyingkiran harus dilakukan dan finalis yang tersingkir pada minggu ini ialah Aishah Azhan ataupun Ash.

Finalis yang juga merupakan pelajar Perakaunan itu turut berpendapat keputusan yang dibuat adalah adil dan tepat. “Ini adalah kali pertama Ash mengacara, but the same goes for most of us. Jadi persoalan pada minggu ini adalah sama ada kami dapat mengadaptasi dengan situasi mengacara secara pantas atau tidak. Ash rasakan Ash boleh lakukan dengan lebih baik dan ini bukanlah pengakhiran untuk saya.

“Ash akan terus berusaha memperbaiki potensi dan prestasi pada masa hadapan. All the best to the other girls!”katanya yang dianggap sebagai salah seorang finalis bijak pada musim ini.
.
.
.

Peraduan Kumpul & Terbang

Istimewa untuk Dewi Remaja 2019, kami dengan kolaborasi penaja dari Scoot Airlines mengadakan peraduan khas ‘Kumpul & Terbang’!

Basically, apa yang perlu korang lakukan adalah menonton kesemua episod Dewi Remaja 2019 di saluran Astro Ria & Ria HD (setiap Sabtu jam 9.00 malam atau siaran ulangan setiap hari Selasa jam 1.30 tengah hari). Ataupun korang boleh menontonnya secara online di aplikasi Astro GO.

Tonton dan kumpul soalan & jawapan pada setiap artikel recap Dewi Remaja 2019 (seperti artikel ini).

Hantarkan kesemua jawapan sebelum 25 Disember 2019 ke remaja@ideaktiv.com.

Pembaca Berita, Hos Rancangan Live Antara Cabaran Episod 6 Dewi Remaja, Ini Pendapat Juri Fara Fauzana
Print.

SOALAN EPISOD 6

1. Apakah nama rancangan yang diberikan kepada Adriana Ghafar dan Syamira Izzati?

2. Siapakah mentor dan juri finalis Dewi Remaja semasa cabaran mini menyiapkan vlog di awal episod?

IKLAN

3. Selain Ash, namakan seorang lagi finalis yang turut berada di kedudukan Bottom 2 pada minggu ini.

*

Jawab dan kumpul 3 soalan ini hingga 25 Disember 2019 agar korang berpeluang untuk memenangi 3 pasang tiket penerbangan tajaan Scoot Airlines.

Scoot menghubungkan lebih 60 destinasi di 17 buah negara seluruh dunia dari Singapura. Ini termasuklah Athens, Berlin, Gold Coast, Jeddah, Sydney dan terbaru, Trivandrum, Wuhan dan Kunming.

Di dalam Malaysia, Scoot menawarkan penerbangan dari/ke Kota Bharu, Ipoh, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi dan Pulau Pinang. Penang. Bermula 3 Disember 2019 pula, Scoot akan terbang dari/ke Kota Kinabalu!

*

TERMA & SYARAT PENYERTAAN

• Semua peserta MESTI berumur 21 tahun ke atas pada masa mereka menyertai peraduan. Peserta mestilah seorang warganegara Malaysia dan / atau penduduk tetap Malaysia. Sekiranya peserta di bawah umur 21 tahun, penyertaan mereka mestilah diawasi oleh ibu bapa atau penjaga yang sah.

• Peserta mesti memegang pasport semasa dengan sekurang-kurangnya enam bulan sah dari tarikh perjalanan.

• Follow Facebook dan Instagram (@majalahremaja) serta Twitter (@majalahremajaMY).

• Follow Facebook (@FlyScootMY) dan Instagram (@flyscoot)

• Wargakerja Kumpulan Media Karangkraf Sdn Bhd, Nu Ideaktiv Sdn Bhd, Astro Malaysia Holdings Berhad (ASTRO), Scoot Airlines ataupun ahli keluarga serta kenalan rapat tidak dibenarkan untuk menyertai peraduan ‘Kumpul & Terbang’ ini. Sebarang penyertaan akan dibatalkan secara serta-merta.

• Tarikh tutup penyertaan untuk menghantarkan emel adalah pada 20 Disember 2019 (Jumaat). Sebarang penghantaran lewat selepas tarikh tersebut tidak akan dilayan oleh pihak pengurusan.

• Semua hadiah tidak boleh dipindah milik kepada pihak ketiga dan tidak boleh ditukar dengan wang tunai.

• Sekiranya hadiah yang diperolehi berupa tiket penerbangan hilang, rosak atau tamat tempoh, Scoot tidak akan bertanggungjawab untuk menggantikan dengan tiket penerbangan baru. Pihak pengurusan berhak untuk menggantikan mana-mana hadiah dengan hadiah yang lain. Tiada aduan yang akan dilayan mengenai perkara tersebut.

• Pihak pengurusan tidak akan melayan sebarang aduan mengenai kualiti dan kuantiti hadiah yang telah diberikan.

• Peserta menyatakan dan menjamin bahawa mereka tidak pernah mempunyai apa-apa sabitan atau rekod jenayah dan tidak pernah mempunyai tingkah laku yang boleh menjejaskan reputasi peraduan.

• Penyertaan yang tidak lengkap dan tidak teratur dikira tidak sah (mengikut budi bicara mutlak pihak pengurusan).

*

Jangan lupa nantikan TIGA lagi soalan dari Episod 7 (Separuh Akhir) minggu hadapan!

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI