Peristiwa yang cukup menyayat hati…

Pemain badminton remaja Indonesia berusia 21 tahun, Syabda Perkasa Belawa meninggal dunia dalam kejadian kemalangan jalan raya di Pemalang, Jawa Tengah yang berlaku pada pagi Isnin.

Tragedi malang yang berlaku sekitar pukul 3.40 pagi itu turut mengorbankan ibunya yang dikenali sebagai Anik Sulistyowati, 48.

Menurut laporan media tempatan Indonesia, Syabda dan ibunya meninggal dunia di tempat kejadian manakala bapanya, Muanis Hadi Sutamti dan dua kakaknya, Diana Sakti Anistyawati and Tahta Bathari Cahyaloka pula terselamat namun mengalami kecederaan.

IKLAN

Mereka sekeluarga dikatakan sedang dalam perjalanan ke Sragen bagi menghadiri majlis pengebumian nenek yang meninggal dunia pada Ahad malam.

Pemain Badminton & Ibu Maut Kemalangan Dalam Perjalanan Ziarah Nenek Yang Meninggal Dunia Malam Sebelumnya
Syabda ketika menjuarai Malaysia Internatinal Series 2022.

Syabda Perkasa Balawa merupakan pemain remaja Indonesia yang menampilkan persembahan cemerlang dalam pasukan kebangsaan Indonesia. Ketika meninggal dunia dia berada dalam kedudukan 135 dalam ranking dunia.

IKLAN

Imbas kembali kejayaannya, Syabda tersenarai sebagai antara pemain skuad kebangsaan Indonesia untuk kejohanan Piala Thomas 2022 ketika menentang Korea Selatan.

Syabda juga telah meraih tiga kemenangan kategori pemain badminton perseorangan di Lithuanian International 2022 dan Malaysia International 2022. Susulan kejayaan berganda pada 2022, dia turut meningkatkan prestasinya apabila meraih kejuaraan di kejohanan Iran International 2023.

IKLAN

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI