Zaman nyata telah berubah. Dari hotel ke Airbnb.

 

Jika dahulu, hotel dan chalet lima bintang menjadi tempat menginap kegemaran pelancong sekiranya sedang bercuti di Malaysia. Namun sekarang, rangkaian Airbnb pula yang menjadi pilihan mereka.

Pelancong Lebih Suka Menetap di Airbnb Malaysia Pada Tahun 2017, Korang Bagaimana?

IKLAN

Menurut laporan pengarah urusan Airbnb di Asia Tenggara iaitu Mich Goh, tahun 2017 telah menyaksikan peningkatan 137% pada jumlah pengunjung yang menggunakan perkhidmatan tersebut semasa melancong di Malaysia.

Ia bermakna, sepanjang tahun lepas saja, platform tersebut telah menerima sebanyak 1.5 juta pengunjung dari dalam dan luar negara. Weh, luar biasa!

Pelancong Lebih Suka Menetap di Airbnb Malaysia Pada Tahun 2017, Korang Bagaimana?

IKLAN

Bukan saja peningkatan tersebut membawa keuntungan kepada Airbnb Malaysia, malah pengusaha tempatan yang menawarkan servis Airbnb rumah mereka kepada pengunjung juga berpeluang untuk memperoleh hasil setinggi RM5,200 sebulan jika dikira secara purata.

Patutlah ramai pemilik rumah terutamanya di kawasan tumpuan pelancong tidak berfikir dua kali untuk membiarkan orang asing tinggal di rumah mereka buat seketika.

IKLAN

Malah, komuniti Airbnb Malaysia juga dikatakan semakin meluas dengan adanya 31,900 kediaman berdaftar dengan platform itu, setakat ini. Antara jenis kediaman yang selalu ditawarkan adalah rumah teres, vila dan apartmen.

Pelancong Lebih Suka Menetap di Airbnb Malaysia Pada Tahun 2017, Korang Bagaimana?
Siapa tak nak tinggal di rumah seluas ini?

 

Mungkin disebabkan kondisi rumah di Malaysia yang selesa dan lengkap dengan perabot dan keperluan asas lain, lalu membuatkan pelancong tidak teragak-agak untuk berulang kali memilih penginapan jenis Airbnb setiap kali bercuti di sini.

Korang pula macam mana? Masih sukakan konsep hotel atau lebih gemar tinggal di rumah orang?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI