Ramai yang tahu 9/10 rezeki itu datangnya dari berniaga. Tidak dinafikan berbanding makan gaji, kerjaya sebagai peniaga lebih mudah mendapatkan duit berbanding pekerjaan lain.Kata orang lebih mudah uruskan masa sendiri berbanding bekerja mengikut waktu pejabat yang terikat dengan undang-undang syarikat. Namun sebelum jauh berfikir “berniaga” itu lebih mudah rezekinya, jangan tidak tahu ada satu “pekerjaan” yang boleh menjadikan individu lumayan dan bergelar jutawan. Nak tahu jawapannya ialah bergelar ATLET SUKAN.

Kenapa REMAJA kata menjadi atlet boleh jadi jutawan dan income lumayan? Rujukan di laman web rasmi Majlis Sukan Negara Malaysia, semenjak 1986, MSN telah mewujudkan satu Skim Hadiah Kemenangan Sukan (SHAKAM).

Tujuan skim ini diwujudkan oleh MSN bagi memberi dorongan kepada para atlet, jurulatih dan Persatuan Sukan Kebangsaan (PSK) untuk meningkatkan prestasi masing-masing di peringkat antarabangsa, khususnya di temasya sukan Olimpik, Komanwel Asia dan SEA serta kejohanan-kejohanan individu peringkat Dunia dan Komanwel/Asia. Skim-skim yang telah dilaksanakan adalah seperti berikut :

Objektifnya :
-Memberi motivasi luaran (‘Extrinsic Motivation’) yang berkesan bagi atlet mencapai kemenangan dan menjadi juara dalam sukan antarabangsa yang membawa prestij kepada negara.

-Menghargai pencapaian atlet dan pengorbanan yang dilakukan dalam usaha mencapai kejayaan bagi mengharumkan nama negara.

“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga
2 tahun lalu 3 atlet paralimpik ini menang emas di Olimpik Rio. Hasilnya lumayan beb, lebih RM1 juta bagi satu emas yang mereka menang. Jutawan terus.

Tengok memang bersemangatlahkan.

Jom tengok pula hadiah kemenangan bagi atlet negara bagi kejohanan sukan yang berbeza iaitu Sukan SEA, Sukan Komanwel dan terakhir Sukan Olimpik. Ini termasuk untuk atlet paralimpik juga ya. Tengok lumayankan “pekerjaan” ini terutama kalau menang pingat emas.

IKLAN

Terbahagi kepada 2 kumpulan iaitu:

-Kejohanan sukan temasya (Kumpulan A).
-Kejohanan sukan individu (Kumpulan B).

Kategori kejohanan sukan temasya (Kumpulan A) adalah:

-Kumpulan A1 : Sukan Olimpik (atlet normal) dan Sukan Paralimpik (atlet Paralimpik).
-Kumpulan A2 : Sukan Komanwel & Asia (atlet normal) dan SukanEAD & Para Asia (atlet Paralimpik).
-Kumpulan A3 : Sukan SEA (atlet normal) dan Sukan Para Asean(atletParalimpik).

– Nilai insentif SHAKAM bagi kejohanan sukan Kumpulan A:

IKLAN
“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga
Lumayan kalau menang emas di Olimpik RM1juta, Sukan Asia RM80,000 dan Sukan Sea RM20,000 bagi individu. Kalau menang banyak emas, beli rumah cash terus..

Kaya ke tak kaya atlet, hadiah kemenangan lain. Dapat pecahkan rekod kejohanan lain. Berganda-gandakan.

Ini ganjaran yang dinikmati oleh 7 pemenang pingat emas Sukan Asia baru ini iaitu Datuk Nicol Ann David bagi sukan Squash, Muhammad Rafiq Ismail (boling individu), Azizul Hasni Awang (lumba basikal), Muhammad Fauzi Kaman Shah (perahu layar), Skuad Skuash (lelaki berpasukan), Sepak takraw dan boling wanita berpasukan iaitu Easter Cheah, Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman dan Saidatul Afifah Badrul Hafifi.

“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga

Okay, tengok selain dari SHAKAM ini ada lagi inisitif untuk atlet remaja iaitu Skim Hadiah Kemenangan Atlet Remaja (SHAKAR) demi penggalakan menyertai acara sukan. Hadiah-hadiahnya juga lumayan seperti di bawah.

IKLAN
“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga
Ini kalau menang peringkat dunia

 

“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga
Ini peringkat Asia, tetap lumayan juga.
“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga
Terjunan perak dari atlet renang, Pandaleela Renong dan Cheong Jun Hoong memberikan pendapatan lumayan buat atlet remaja ini. Congrats

 

Apa lagi yang atlet negara dapat bulan-bulan? Kalau korang nak tahu, kalau kita masuk kategori atlet podium iaitu prospek memenangi emas di kejohanan sukan disertai, bulanannya boleh dapat RM5000 sebulan serta insentif lain. Tapi paling best, kalau atlet tu pernah menang emas di Sukan Olimpik, dia akan menerima elaun seumur hidupnya. Senang dah wei, tak yah kerja sampai tua dah.

“Pekerjaan” Paling Senang Jadi Kaya Raya Di Malaysia Selain Berniaga

So, bagi remaja di luar sana, dari buang-buang masa merempit dan buat pekerjaan tak berfaedah, kenal pasti potensi korang dalam sukan. Sekurangnya, boleh jadi jutawan. Mana yang dah terlambat tu sebab kahwin awal sangat, latih anak korang dan galakkan dia masuk sukan dari sekolah rendah lagi. Mana tahu korang dah boleh jadi mak-mak kepada “jutawan” negara 20 tahun lagi. Mana tahu rezekikan.

Sumber :- MAJLIS SUKAN NEGARA 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI