jahanam 3
Setiap kali ada filem seram terbitan Indonesia yang menemui penonton di negara kita, pastinya ramai yang teruja untuk mencabar keberanian masing-masing.

Iyalah, filem seram Indonesia selalu sarat dengan elemen mistik daripada kebudayaan dan kepercayaan sesetengah masyarakat di sana.

Ditambah pula dengan teknik sinematografi dan jalan ceritanya yang mempunyai plot twist, kita pasti akan ternanti-nanti dibuatnya.

*

Selepas ditayangkan di Indonesia pada Oktober 2019, akhirnya filem Perempuan Tanah Jahanam menemui pawagam Golden Screen Cinemas pada minggu ini. Penulis sendiri sempat untuk menyaksikan filem tersebut sempena acara yang dianjurkan oleh portal Media Hiburan.

Pawagam Berteriak Tonton Filem Perempuan Tanah Jahanam, Peminat ‘Pengabdi Setan’ Pasti Suka
Walaupun memiliki jalan cerita baharu, beberapa puluh minit pertama filem ini akan mengingatkan korang kepada filem Pengabdi Setan yang memecahkan rekod gempak di Malaysia 2 tahun lalu.

IKLAN

Ini kerana Perempuan Tanah Jahanam juga diarahkan oleh Joko Anwar. Malah peminat filem seram di negara seberang berpendapat Perempuan Tanah Jahanam lebih menakutkan dan realistik berbanding Pengabdi Setan kerana tempoh penggambaran filem ini lebih panjang (satu setengah bulan) dan di lebih banyak lokasi.

Perempuan Tanah Jahanam menceritakan tentang seorang gadis bernama Maya (Tara Basro) yang ingin mengkaji sejarah keluarganya bersama rakan baiknya, Dini (Marisa Anita) sebagai peneman.

Pawagam Berteriak Tonton Filem Perempuan Tanah Jahanam, Peminat ‘Pengabdi Setan’ Pasti Suka
Maya dan Dini

Maya juga mendapat tahu dia merupakan waris kepada harta peninggalan keluarganya.

IKLAN

Namun, jejak Maya dan Dini sebaliknya bertukar seram apabila sejarah hitam penduduk kampung tersebut menghantui mereka berdua sehingga mampu meragut nyawa.

Penduduk kampung memberikan layanan dingin kepada mereka berdua dan rupa-rupanya ingin membunuh Maya demi menghentikan sumpahan yang berlaku kepada bayi yang baru lahir di kampung itu.

*

IKLAN

Bagi penulis, filem ini sarat mesej dan bermain dengan fikiran penonton akan misteri yang menyebulungi kampung itu. Tetapi di pertengahan filem, korang akan mulai terasa seram dengan kejadian yang berlaku satu-persatu sehingga korang tak sempat nak berehat daripada rasa terkejut.

Cer tonton reaksi finalis Hero Remaja dan Dewi Remaja yang menonton semalam di bawah.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI