Pantang Nampak Promosi Jualan Murah, Wanita Ini Hampir Jadi Mangsa Scam

132

Siapa saja yang tidak terpedaya dengan promosi jualan murah yang ada di media sosial. Pantang nampak potongan sehingga 50%, confirmlah gatal tangan nak membeli itu dan ini.

Namun begitu, korang perlu berhati-hati dan jangan terlalu percaya dengan setiap jualan murah yang ditawarkan dalam media sosial.

Seperti apa yang berlaku pada Mimi Shafie, dia sudah terkena dengan sebuah website yang menjual kasut murah. Tengok harga kasut RM22.50, siapa yang tak kelam kabut nak beli kan? Hiks!

Jom kita ikuti pengalaman yang dikongsi sendiri wanita ini di laman Facebooknya.

Harga RM67.50 tapi kena bayar RM180

Bila tengok harga sepasang kasut berharga RM22.50, Mimi pun terus proceed order untuk tiga pasang kasut yang jumlah keseluruhannya berharga RM67.50. bayaran dibuat menggunakan Master Card dan tiba-tiba keluar payment successful RM180.

Pelik juga sebab sepatutnya Rm67.50 tapi kenapa jadi RM180 pula?

Lepas tu masuk pula dua mesej potongan Maybank, satu CNY330.07 dan satu lagi CNY380.56 (CNY ini mungkin matawang China).

Sebaik menerima mesej tersebut, Mimi terus menghubungi pihak bank untuk mengetahui tentang status transaction tersebut dan mereka juga mengatakan bahawa ia nampak pelik, tetapi mujur status pending.

Pihak bank memberitahu transaction itu berjumlah RM514, tetapi oleh kerana statusnya pending maka tiada duit yang dipotong. Mereka terus block kad tersebut.

 

So guys, kalau berlaku yang sesuatu yang agak pelik, cepat-cepatlah hubungi bank untuk block kad korang. Dikhabarkan wanita tersebut bukanlah mangsa pertama. Bila check semula website shopping online tersebut, memang banyak mereka create page dan brand untuk menipu kononnya ada sale.

Untuk korang yang kaki shopping tu, jangan mudah terpedaya dengan website seperti ini. Selidik dulu background mereka sebelum mengambil keputusan untuk membeli-belah.

*

VIDEO REMAJA

CER KOMEN SIKIT