Sistem barter paling luar biasa abad nie. Kalau dulu mak ayah tukar padi dengan garam/ gula tapi sekarang sebuah kereta untuk lima pot tanaman sahaja. Memang terkejut jadinya.

Di negara jiran Indonesia sedang heboh satu urusan jual beli melibatkan dua individu yang suka sama suka tukar kereta untuk lima pot tanaman hiasa jenis Philo dan Caladium.

Diambil dari instargram medsoskediri, kelihatan beberapa orang lelaki di sekeliling sebuah kereta jenis Avanza berwarna hitam. Kelihatan dua orang memegang pot sebelum menyebut “deal, sebuah unit Avanza tukar sama Philo dan Caladium,” dalam video yang dirakam ini.

Video yang viral ini dikatakan berlaku di sebuah Desa Doko, Daerah Ngasem Kediri Jawa Timur.

IKLAN

“Heboh di Kediri, sebuah Transaksi barter antara sebuah mobil dengan kembang. Lokasi di desa doko, kec ngasem, sebuah unit avanza barter dengan tanaman hias berupa Pilo dan Caladium oleh seorang kolektor dengan bakul kembang????, lumayan lur kenek gawe mahar,” tulis keterangan dalam unggahan tersebut (heboh di Kediri, satu pertukaran suka sama suka sebuah kereta dengan pokok hiasan. Satu unit Avanza ditukar dengan pokok hiasan jenis Pilo dan Caladium oleh seorang pengumpul. Lumayan maharnya)

Dalam pada itu, ramai yang hairan dengan pertukaran suka sama suka pemilik keduanya. Dalam temubual Kompas.Com dengan pemilik tanaman Oranje Garden iaitu Tisi, tanaman yang viral itu adalah dari jenis Philodendron florida beauty, yang merupakan tanaman hiasan yang jarang didapati dan agak mahal harganya. Harga bagi setiap pokok lebih kurang RM600 (dua juta rupiah)

IKLAN
Owner Bagi Kereta Avanza Untuk Tukar Dengan 5 Pot Tanaman Hiasan! Viral Sistem Barter Paling Rare

Sayangnya kata Tisi, dalam video itu tidak kelihatan tanaman hiasan jenis Caladium yang dijadikan pertukaran suka sama suka. Namun jika tanaman ini terdiri dari Caladium Hybrid harganya mencecah puluhan juta rupiah (satu juta rupiah tidak kurang RM300).

IKLAN

Masa yang sama, tahun berapa Avanza itu diperbuat juga tidak jelas kerana tidak dinyatakan.

Carian REMAJA di Shopee dan Lazada bagi pokok hiasa jenis Philodendron harganya tidak lebih RM150 manakala bagi Caladium Hybrid harganya lebih kurang RM71. Ermmm, minat masing-masingkan. Tapi kalau sudah suka, hal itu bukan luar biasa pun. Sumber : Kompas.com

Owner Bagi Kereta Avanza Untuk Tukar Dengan 5 Pot Tanaman Hiasan! Viral Sistem Barter Paling Rare

Owner Bagi Kereta Avanza Untuk Tukar Dengan 5 Pot Tanaman Hiasan! Viral Sistem Barter Paling Rare

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI