Meninggal dunia pada penghulu hari ada kelebihan

 

Bagi pihak meja editorial Majalah Remaja, penulis ingin mengucapkan takziah kepada ahli keluarga dan kenalan rapat Allahyarhamah Alessandra Dianne Ampuria setelah penyanyi itu disahkan meninggal dunia pada hari Jumaat, 9 September 2020.

ARTIKEL BERKAITAN: Sandra Dianne Meninggal Dunia

Seperti yang umat Islam ketahui, hari Jumaat merupakan penghulu hari dan mempunyai pelbagai keistimewaan padanya. Ia adalah satu-satunya hari di mana kaum Muslimin diperintah untuk menunaikan solat Jumaat di masjid secara berjemaah.

Selain itu, hari Jumaat juga adalah di antara hari di mana doa seseorang kepada Allah SWT itu dianggap mustajab.

Riwayat Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

Maksudnya: “Pada hari Jumaat itu ada satu masa (waktu), tidaklah seorang hamba yang muslim itu menunaikan solat lalu dia berdoa memohon sesuatu kepada Allah SWT melainkan Allah SWT akan memberinya apa yang dimohonkan itu.”

IKLAN

[ Riwayat al-Bukhari ]

Lantas, pemergian Sandra pada hari ini insyaAllah punya banyak kelebihan di sisi agama Islam.

*

Walaupun tiada hadis yang benar-benar sahih dalam menceritakan kelebihan orang yang meninggal pada hari Jumaat ataupun malam Jumaat, ramai ulama’ yang masih berpendapat bahawa barangsiapa yang meninggal pada hari Jumaat ataupun malam Jumaat menunjukkan bahawa orang tersebut memperolehi husnul khatimah iaitu pengakhiran yang baik.

IKLAN

Ini kerana hari Jumaat adalah sebaik-baik hari sebagaimana yang dinyatakan dalam hadis oleh Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

Maksudnya: “Sebaik-baik hari apabila terbitnya matahari adalah hari Jumaat, padanya diciptakan Adam AS. Pada hari itu juga dimasukkan ke dalam Syurga dan pada hari itu jugalah dikeluarkan daripada (Syurga) dan tidak akan berlaku Kiamat melainkan pada hari Jumaat.

[ Riwayat Muslim ]

IKLAN

*

Apapun, kematian itu adalah sesuatu yang pasti berlaku pada setiap makhlukNya yang bernyawa tanpa mengira masa, tempat dan situasi. Oleh itu, kita sebagai umat Islam perlulah sentiasa meningkatkan amalan agar masa untuk kita temui ajal sendiri nanti adalah dalam keadaan yang bersedia.

Wallahualam.

Sumber Hadis: Mufti Wilayah Persekutuan

Bagi melihat di antara ucapan terakhir peserta Big Stage dan penyanyi BBNU lain, KLIK di bawah.

https://www.remaja.my/selamat-jalan-sahabat-rakan-artis-turut-bersedih-dengan-pemergian-sandra-dianne/

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI