Budaya buli sememangnya sudah berakar umbi dalam banyak organisasi tidak kiralah di sekolah mahupun kem-kem latihan. Isu yang tidak berkesudahan ini seolah-olah menjadi satu budaya, yang kononnya mahu menjadikan individu dibuli lebih lasak dalam mendepani dunia sebenar.

Terbaharu, kecoh di laman media sosial apabila satu video kelihatan seorang pelajar berbaju merah telah dijadikan ‘bahan uji kaji’ oleh para pelajar lain. Mereka seolah-olah menjadikan perut mangsa sebagai ‘punching beg’ untuk menguji kekuatan tumbukan masing-masing.

Kesiannya lihat muka mangsa buli tu…huhu

IKLAN

Malah, ahli politik Marina Ibrahim, seorang ahli politik yang aktif di Twitter. Dalam ciapannya, Marina meminta agar orang ramai untuk menularkan video tersebut supaya pelaku ditangkap dan dibawa ke muka keadilan.

“Tak bagi sebar video atas alasan maktab akan ambil tindakan, sila jangan percaya. Netizen akan bantu uruskan sehingga pelaku masuk penjara.”

 

IKLAN

Video tersebut juga mendapat reaksi pelbagai daripada netizen, di ruangan komen rata-rata kesal dengan sikap si pembuli kerana tidak mengambil pengajaran dari kes-kes buli terdahulu seperti kes arwah adik Zulfarhan.

IKLAN

Diharapkan jika isu ini sahih, ia harus berjaya diselesaikan bagi membanteras budaya buli yang kian bernanah. Adalah menjadi tanggungjawab generasi kini untuk menghentikan ‘budaya’ tidak sihat  ini yang sudah berlaku sejak dahulu lagi. Wujudkan generasi yang hidup dalam suasana sihat, kerana persekitaran yang positif mampu membentuk sahsiah diri yang baik bahkan membentuk insan bertanggungjawab.

BACA JUGA: Bapa Arwah Zulfarhan Redha, Sudah Maafkan Tertuduh

+++ Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI