Siapa tak kenal Ronaldinho, pemain legend dan popular dengan gelaran ‘King of Skill’. Menjalani karier profesional selama 20 tahun dengan mewakili pasukan kebangsaan Brazil dan beberapa kelab terkenal di Eropah seperti, Barcelona dan AC Milan.

Nasib Malang Ronaldinho, Dari Gaji RM540,000 Seminggu Kini Hanya Ada RM27 Dalam Kocek Seluar!

Selepas pengunduran Ronaldinho, peminat bola sepak saban hari mendengar berita yang kurang enak tentang pemenang Ballon D’Or tahun 2005 itu.

Pelbagai isu dan kontroversi telah timbul membabitkan dirinya sehingga menyebabkan status kewangan beliau terjejas dan hampir terancam untuk muflis.

Namun, baru-baru ini kita dikejutkan dengan penangkapan bekas bintang bola sepak dunia Ronaldinho di Paraguay.

Beliau ditangkap pihak berkuasa tempatan selepas disyaki menggunakan pasport palsu untuk memasuki negara itu bersama-sama dengan abang kandung dan pengurusnya.

IKLAN

Nasib Malang Ronaldinho, Dari Gaji RM540,000 Seminggu Kini Hanya Ada RM27 Dalam Kocek Seluar!

Menurut laporan SportBible, Ronaldinho menggunakan passport palsu kerana dia kini sedang digantung daripada menggunakan pasport Brazil selepas terdapat denda yang tidak diselesaikan di tanah airnya.

Tapi yang peliknya macam mana ‘kehidupan’ Ronaldinho menjadi gelap?

Kekayaan yang dimiliki Ronaldinho sebelum ini tidak boleh dinafikan lagi.

IKLAN

Sumber data dari Forbes pernah menyatakan bahawa Ronaldinho sebagai pemain bola sepak paling tertinggi menerima pembayaran gaji pada tahun 2007 dengan anggaran pendapatan sebanyak $29.5 juta (RM96 juta).

Nasib Malang Ronaldinho, Dari Gaji RM540,000 Seminggu Kini Hanya Ada RM27 Dalam Kocek Seluar!

Selain itu, pemain yang pernah memenangi Piala Dunia, Liga Juara-Juara, Copa Libertadores dan Pemain Terbaik Tahunan Dunia itu juga pernah disenaraikan antara 10 pemain bola sepak paling terkaya di dunia.

Ronaldinho memiliki kekayaan di Brazil, Greece, Barcelona serta Florida dengan jumlah keseluruhan sebanyak £ 78 juta (RM420 juta). Wow banyak tu!

IKLAN

Hukuman dari Mahkamah

Football-Italia mendakwa krisis kewangan yang dihadapi Ronaldinho diyakini berpunca dari hubungan tidak baik dengan pemerintah kerajaan Brazil.

Ibarat jatuh ditimpa tangga. Itulah nasib malang yang sedang dihadapi Ronaldinho pada ketika ini. Selepas pasport disita, pihak berkuasa kemudiannya melancarkan operasi menyita barang-barang peribadi milik Ronaldinho.

Emm…macam itu la kehidupan kita di dunia ini kan, ada kala kita di atas dan ada kala kita dibawah. Tapi bila kita diatas moga kita ‘beringat’ di masa akan datang. Jadi REMAJA doakan terbaik buat legenda bola sepak dunia ini.

Sumber : hmetro, semuanyabola

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI