Sebelum memilih senarai universiti di United Kingdom yang bersesuaian dengan jurusan korang, pastinya research yang teliti perlu korang lakukan terlebih dahulu.

Antaranya termasuklah soal akreditasi, ranking dan tentunya bagaimana maklum balas pelajar yang sedang menuntut di sana.

Seperti kebiasaan pada akhir tahun, The Sunday Times Good University Guide akan membuat kajian mengenai universiti paling popular di kalangan pelajar. Dalam banyak-banyak institusi di United Kingdom (UK), institusi yang dinobatkan sebagai University of The Year for Student Experience pada tahun ini jatuh kepada Dundee University.

Nak Sambung Belajar Di UK? Ini Universiti Diundi Paling Popular 2020

Ini bermakna ia adalah salah satu lokasi terbaik di UK untuk golongan pelajar.

Bukan itu saja, pada awal tahun ini juga, bandar Dundee juga dinobatkan sebagai Tempat Terbaik Untuk Menetap di Scotland.

IKLAN

Wow, nampaknya mungkin selepas ini lebih ramai pelajar Malaysia yang akan melanjutkan pengajian ke sana.

Menurut presiden Persatuan Pelajar Dundee University iaitu Josh Connor, dia berkata, "Anugerah ini tidak mengejutkan bagi mereka yang sedang belajar di sini. Kami adalah satu komuniti, satu keluarga dan itulah sebab utama ramai pelajar yang menggemari pengalaman di sini.

"Kami bukan saja mengambil berat tentang kebaikan pelajar, tetapi juga akan perkara yang membimbangkan mereka. Dari situ, kami cuba untuk memperbaiki bahagian yang perlu" katanya lagi.

IKLAN
Nak Sambung Belajar Di UK? Ini Universiti Diundi Paling Popular 2020 Nak Sambung Belajar Di UK? Ini Universiti Diundi Paling Popular 2020

Selain kemesraan komuniti pelajar, Dundee University juga mempunyai rekod bagus untuk kualiti pengajaran. Kampusnya juga terletak berdekatan dengan bandar lalu memberikan peluang kepada pelajar untuk menimba pengalaman di sana.

Menurut presiden Persatuan Warganegara Malaysia di sana iaitu Kexin See pula, dia memahami mengapa Dundee popular di kalangan pelajar.

IKLAN

"Persekitarannya amat mesra-pelajar. Ia mempunyai bukit, taman dan pantai yang selesa bagi mereka menghabiskan masa hujung minggu setelah sibuk belajar."

Nak Sambung Belajar Di UK? Ini Universiti Diundi Paling Popular 2020

Bagi korang yang mempunyai perancangan untuk menyambung pengajian pada tahun 2020, mungkin sekali Dundee University boleh menjadi pilihan utama.

Sumber: The Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI