Persembahan lagu Sembah nyanyian asal Naim Daniel oleh Firdaus Rahmat di pentas Big Stage 2023 semalam nyata memberi impak kepada momentumnya dalam program nyanyian realiti itu.

Bercakap kepada REMAJA selepas konsert minggu ketujuh melabuhkan tirainya, Firdaus, 25 tidak menyangka percaturan lagu yang dipilih oleh Dato’ Ramli MS untuknya itu ‘menjadi’ lalu membolot kedudukan kedua terbaik dengan pungutan markah sebanyak 85% di belakang Nadeera Zaini.

“Naim Kata, ‘Kau Godeklah Lagu Tu’..” Firdaus Rahmat Minta Izin Penyanyi Asal Sebelum Bolot Kedudukan Top 2
Ihsan Foto: Astro

“Jujurnya saya terkedu mendengar komen-komen juri minggu ini. Sangat-sangat positif. Saya pun tak sangka akan mendapat markah sebanyak itu kerana bagi saya, ia benar-benar melangkaui jangkaan.

“Persembahan kali ini memang 100 peratus dari hati saya dan hampir ternangis juga di atas pentas tadi. Saya berjaya kawal balik agar tidak teremosi. Ini kerana mesej lagu itu sendiri amat berat intepretasinya bagi saya,” katanya yang membina nama terlebih dahulu menerusi single berjudul Test Drive untuk drama hit, Projek: High Council.

Bangkit Daripada Sakit

Bukanlah untuk membandingkan corak persembahan Firdaus pada minggu ketujuh ini dengan apa yang dipersembahkannya pada minggu kelima menerusi lagu Coba nyanyian asal Faizal Tahir. Namun jelas, sinar potensi yang ada padanya kali ini lebih mengilau sehingga mendapat tepukan gemuruh penonton di auditorium.

Jelas Firdaus, selain daripada pemilihan lagu yang tepat; dirinya juga kini kian pulih daripada sakit tekak yang dialaminya.

“Alhamdulillah, dua minggu lepas saya tidak berapa perform disebabkan faktor kesihatan hingga tidak ada suara. Jadi pada minggu ini saya berjaya bangkit semula walaupun kesihatan saya hanya hingga tahap 90 peratus,” katanya.

IKLAN

“Naim Kata, ‘Kau Godeklah Lagu Tu’..” Firdaus Rahmat Minta Izin Penyanyi Asal Sebelum Bolot Kedudukan Top 2

Bercakap mengenai idea di sebalik persembahan Sembah ini, REMAJA bertanyakan sekiranya Firdaus ada melakukan perbincangan dengan penyanyi asalnya, Naim Daniel.

“Konsep ini daripada saya dan pasukan sendiri. Ada juga saya berborak dengan Naim tapi sekadar untuk mendapat kebenarannya untuk ‘godek-godek’ lagu ciptaannya agar ia menjadi versi saya.

“Katanya, ‘Kau godeklah lagu tu. Kau buatlah’. Saya memang nak jadikan versi ini milik Firdaus Rahmat dan bukannya versi Naim Daniel featuring Man Kidal.

“Berat juga kalau hendak cerita (idea persembahan). Bagi saya, lagu ini melibatkan hubungan kita sebagai manusia dengan Tuhan. Bagi Naim mungkin maksud lagu ini berbeza, tetapi ini interpretasi saya.

IKLAN

“Apa yang saya faham dengan lagu ini adalah saya ‘diikat’ dengan cinta yang saya sendiri tidak mahu. Dalam suci ada debu, dalam kotor ada bersih dan dalam suka ada duka. Oleh itu, dalam percintaan pasti ada peritnya untuk kita menanggung perasaan itu.

“Apa pun yang terjadi, harapan kita seharusnya kepadaNyA dan bukan kepada manusia,” jelas Firdaus lagi.

Bersedia Berjuang

Apa juga kritikan dan pendapat yang diberikan oleh Ajai dan Aina Abdul akui Firdaus diambilnya penuh serius demi memperbaiki dirinya untuk dibawa dari minggu ke minggu. Selain daripada memperbaiki skil nyanyiannya, Firdaus turut memandang serius faktor kesihatan agar mentalitinya tidak mudah ‘koyak’.

@remaja.my #BigStage2023 Aduhhh sempat pula Firdaus Rahmat nak ‘terkucil’ masa nak perform di Big Stage Minggu Ke-3 semalam 😂 Btw, Inilah Kembar Firdaus Rahmat! Sama-Sama Masuk Air jugak kann🤣 📱 Jangan lupa saksikan video penuh di Youtube Majalah Remaja ok! #majalahremaja #remaja #remajamalaysia #bigstage #dominasibbnu #firdausrahmat #fahimirahmat ♬ original sound – Remaja

IKLAN

“Kejayaan pada minggu (ketujuh) ini membakar semangat saya untuk meneruskan perjalanan. Agak tertekan juga (dengan markah yang diterima kali ini).

“Saya akan cuba mengekalkan markah ini pada minggu-minggu mendatang dan paling penting, saya akan cuba puaskan hati saya dahulu dengan apa yang telah saya persembahkan,” simpulnya.

All the best Firdaus Rahmat!

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.