Foto: The Star

Kebanyakan filem di negara kita yang tidak mendapat sambutan penonton sebenarnya mempunyai kelebihan tersendiri sehingga berjaya menempatkan diri dalam pencalonan anugerah di luar negara.

Kali ini, sebuah lagi filem tempatan diiktiraf di luar negara apabila Miimaland diumumkan sebagai Filem Seram Terbaik bagi kategori filem cereka di AltFF Alternative Film Festival Spring 2021 di Toronto, Kanada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nevin Hiong (@nevinhiong)

Filem lakonan Fattah Amin ini mengisahkan tentang sekumpulan pencipta kandungan yang menerima satu tawaran tugasan luar biasa bagi membuat aktiviti penggambaran di kawasan tapak taman tema hiburan yang terbiar lama iaitu Mimaland yang pernah popular sekitar tahun 80-an.

Miimaland Raih Anugerah Filem Seram Terbaik Di Alternative Film Festival Spring 2021 Kanada

IKLAN

Sepanjang proses mendapatkan kandungan pelbagai perkara berlaku bahkan satu demi satu, ahli daripada kumpulan mereka meninggal dunia akibat mengunjungi tempat tersebut dan tanpa disedari mereka juga menyeru semangat mistik di sana.

Miimaland mengalahkan empat filem lain yang turut bertanding iaitu ‘Dead Destination’ dan ‘Faith’ dari United Kingdom, ‘Edwin’ (Kanada) dan ‘Thousand of Years’ (Amerika Syarikat).

Pengarah filem tersebut, Nevin menjelaskan bahawa pihak produksi mereka hanya mencuba nasib dengan menghantar karya berkenaan ke beberapa festival filem luar negara, namun tidak menyangka ia beroleh kejayaan.

IKLAN
Miimaland Raih Anugerah Filem Seram Terbaik Di Alternative Film Festival Spring 2021 Kanada
Instagram: Nevin Hiong

Walaupun filem ini mendapat pelbagai ulasan negatif daripada penonton dan pengkritik filem, namun Nevin dan team produksinya berbangga dengan kemenangan ini, sekali gus menjadi penanda aras bagi kejayaan mereka.

Selain itu, Nevin berkata filem berkenaan turut tercalon dalam beberapa festival filem antarabangsa seperti Portland Horror Film Festival, Brussels Independent Film Festival dan Europe Film Festival.

IKLAN

Inilah yang dinamakan rezeki tidak pernah salah alamat kan. Hiks!

Apa-apa pun, kami ingin mengucapkan tahniah buat seluruh tenaga pekerja dan para pelakon yang menjayakan filem Miimaland ini.

Sumber: Astro Awani

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI