Jika tahun-tahun sebelumnya, akhir tahun begini kita sibuk melancong dalam negeri atau luar negeri bagi menghabiskan cuti tahunan yang masih ada.

Tapi, tidak bagi tahun ini rasanya. Hal ini apabila Met Malaysia menjangkakan berlaku luruan monsun bermula hari ini (27 Disember) hingga 2 Januari depan.

Met Malaysia Jangka Hujan Berterusan Akibat Luruan Monsun, Langkah Berjaga-Jaga Hingga 2 Januari
Sumber : MET MALAYSIA

Pada masa sama, terdapat sistem cuaca tekanan rendah di Laut China Selatan yang berpotensi menyebabkan hujan berterusan di timur Sabah esok hingga 2 Januari dan barat Sarawak pada 29 hingga 31 Disember.

ARTIKEL BERKAITAN : 10 Filem Tentang Bencana Alam Paling ‘Wow’, Terbaik Untuk Ditonton

IKLAN

Manakala di Johor, Pahang, Terengganu dan Kelantan pada 30 Disember 2021 hingga 2 Januari 2022. Menurutnya, angin kencang dan laut bergelora di perairan Laut China Selatan termasuk di Pantai Timur Semenanjung pada 27 Disember 2021 hingga 2 Januari 2022.

Met Malaysia Jangka Hujan Berterusan Akibat Luruan Monsun, Langkah Berjaga-Jaga Hingga 2 Januari
Foto: Berita Harian (Gambar hiasan)

Orang ramai dinasihatkan bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh dan sentiasa peka dengan amaran hujan lebat serta angin kencang dan laut bergelora yang dikeluarkan oleh Jabatan Metreologi Malaysia.

IKLAN

Take care semua!

**

IKLAN

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Malaysia Gazette