Karya filem pendek animasi ‘Batuh Bijanji’ oleh dua orang murid darjah 5 Sekolah Kebangsaan Temong di Serian, Sarawak telah memenangi anugerah ‘Best Film by Popular Jury’ bagi kategori sekolah rendah di Festival de Cinema Escola de Alvorada, Brazil baru-baru ini.

Dua orang pelajar tersebut, Nabiatul Dania Zulfiqa Mohd Zulfadhli dan Macgres Sawet dibimbing oleh guru Wan Zulfadli Ad-Dinnie Wan Azmi bersama Cikgu Mohd Reduan Patah ternyata menarik perhatian para juri dengan kreativiti yang ditonjolkan serta jalan cerita yang penuh dengan maksud yang mendalam.

‘Batuh Bijanji’ atau dalam bahasa melayu bermaksud batu perjanjian digarap indah dalam filem pendek animasi dengan durasi lebih kurang 5 minit ini berkisarkan cerita mengenai persahatan dua orang kawan baik, Sarah dan Bibi, yang disimbolikkan dengan permainan batu Seremban.

Menang Anugerah Filem Animasi Di Brazil. Murid Darjah 5 SK Temong Mengharumkan Nama Negara.

IKLAN

Dalam temubual bersama Utusan Borneo, Cikgu Zulfadli berkata, “Projek penghasilan filem ini diadakan pada tahun lepas, semasa dan selepas mengikuti bengkel animasi DISTA (Digital Storytelling Animation) anjuran Bahagian Teknologi Pendidikan Sarawak (kini dikenali sebagai SSTP Sarawak), Kementerian Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi (MESTR) dan Lembaga Multimedia Sarawak (SMA) yang merupakan inisiatif kerajaan Sarawak ke arah digital.

“Dua hari tempoh pembikinan berjalan sewaktu bengkel DiSTA 2019 Siri 1 di sebuah hotel di Kuching dan projek ini dibangunkan lapan hari lagi yang bersambung di sekolah, termasuk rakaman footages baharu.”  

IKLAN

Menurutnya lagi kemenangan filem pendek itu adalah berdasarkan undian dalam festival tersebut. Majlis penganugerahan telah dilakukan secara acara virtual menerusi Google Meet dan trofi kemenangan akan dihantar menerusi pos.

Menang Anugerah Filem Animasi Di Brazil. Murid Darjah 5 SK Temong Mengharumkan Nama Negara.

IKLAN

Jom kita saksikan filem pendek animasi hasil kreativiti dua pelajar ini yang dibimbing oleh guru-guru yang berwibawa.

Sumber: Utusan Borneo

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI