Selama ini mungkin kita menyangka bahawa bra yang dipakai kini adalah dengan ukuran payudara yang tepat, tetapi tahu kah kamu bahawa masih ramai lagi wanita di luar sana yang salah memilih bra?

Menurut kajian yang telah dijalankan oleh jenama bra terkenal, Triumph, sebanyak 64 peratus wanita salah mengenakan bra dengan ukuran yang tidak sesuai. Kajian ini turut memperlihatkan hanya 29 peratus wanita yang benar-benar membeli bra dengan ukuran yang tepat.

Wanita dilihat lebih cenderung untuk peka terhadap perubahan ukuran seluar jeans mereka, tetapi tidak pada perubahan ukuran payudara.

Golongan ini disarankan untuk mencuba terlebih dahulu bra tersebut sebelum membelinya kerana salah satu kesalahan yang dilakukan oleh wanita adalah membeli tanpa mencubanya dahulu.

IKLAN

Istimewanya kali ini, REMAJA ingin kupaskan tiga kesalahan lain yang sering dilakukan oleh wanita saat mereka ingin membeli dan mengenakan bra.

1. Memilih ukuran yang lebih kecil

Masih Ramai Tidak Tahu Ukuran Payudara Yang Tepat, Ini 3 Kesalahan Sering Dilakukan Wanita Dalam Memilih Bra

Ramai wanita yang beranggapan bahawa memilih bra yang lebih kecil ukurannya dapat membuatkan payudara lebih penuh dan padat. Padahal, mengenakan bra yang lebih kecil daripada saiz sebenar boleh menyebabkan payudara cepat kendur dan membuat dada terasa lebih sesak.

IKLAN

2. Tidak meneliti material bra

Masih Ramai Tidak Tahu Ukuran Payudara Yang Tepat, Ini 3 Kesalahan Sering Dilakukan Wanita Dalam Memilih Bra

Material seperti satin dan renda dilihat dapat membuatkan penampilan payudara lebih seksi serta menggoda. Sebaliknya, bra yang dihasilkan daripada material-material tersebut hanya sesuai untuk dipakai sesekali dan bukanlah untuk kegunaan harian.

IKLAN

Kamu seharusnya memilih bra yang sesuai untuk kegunaan harian dan daripada material yang mudah untuk menyerap peluh. Material yang paling sesuai dan disarankan adalah daripada kain kapas.

3. Memakai bra yang lama

Masih Ramai Tidak Tahu Ukuran Payudara Yang Tepat, Ini 3 Kesalahan Sering Dilakukan Wanita Dalam Memilih Bra

Setiap wanita pasti memiliki bra ‘favorite’ yang telah dipakai selama bertahun-tahun. Tahukah kamu bahawa bra yang sudah melebihi satu tahun biasanya menyimpan bakteria dan kotoran. Selain itu juga, daya elastik pada bra tersebut sudah berkurang sehingga tidak mampu lagi untuk menyokong payudara kamu dengan baik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI