Mana Lebih Seronok Belajar, Ada Guru Depan Mata @ Guna VR?

133

Hokay, mula-mula nak cakap, ini bukan satu bentuk pilihan ya. P/S karang cikgu-cikgu marah, tak tau, hikz.

Sebelum nak buat pilihan tu, REMAJA nak bagitahu, dari dulu sampai sekarang, guru adalah nadi utama pelajar. Melalui guru dan buku, kita mengetahui banyak perkara berdasarkan penyampaian diberi. Sebab itulah 16 Mei diiktiraf sebagai Hari Guru bagi mengenang jasa insan yang betul-betul berjasa ini.

Namun mengikut kemajuan teknologi masa kini, pelajar sudah terdedah kepada banyak sumber berita termasuk kaedah pembelajaran yang boleh menjadi lebih menarik dengan penggunaan alat bantu seperti Virtual Reality atau Teknologi Realiti Maya (VR).

Keadah menggunakan Virtual Reality pasti menjadi lebih menarik pada masa hadapan kerana pelajar dapat meneroka biar berada di dalam kelas

Dalam satu persidangan dihadiri, Lenovo In Education at BETT Asia baru ini, syarikat pengeluar tablet dan komputer terkenal, Lenovo hadir dengan beberapa solusi dan produk menarik untuk digunakan pada sektor pendidikan.

Bayangkan, guru ada depan kelas dan korang menggunakan alat  VR untuk melawat beberapa kawasan seperti zoo, muzium, lokasi bersejarah tanpa perlu meninggalkan bilik darjah.

Best tak dari hadap buku tapi korang diberi peluang pembelajaran begini, seolah berada di alam reality sebenar. Barulah belajar sesuatu yang fun kan!

Menurut kajian yang dikeluarkan oleh Lenovo, pembelajaran melalui VR dapat menarik perhatian pelajar sebanyak 97% berbanding pembelajaran konvesional.

Lenovo tampil dengan pelbagai produk komputer riba yang bersaiz kecil, tahan lasak serta penggunaan VR untuk keadah pembelajaran
Penerangan dari Steven Cheng, Client Solution Architect of Lenovo Malaysia mengenai on LanSchool

Untuk menjayakan semua kaedah pembelajaran menarik ini, Lenovo memperkenalkan Kit Lenovo VR Classroom sebagai satu kemudahan untuk perlaksaan pembelajaran menarik ini. Boleh dilanggan secara tahunan selain hadir dengan khidmat latihan dari professional. Bukan itu saja waranti untuk kesemua produk turut ditawarkan.

Dengan usaha daripada Lenovo ini, institusi pendidikan dapat ditransformasi dengan cemerlang dengan adanya produk dan solusi yang praktikal.

Bagi menjanjikan keadah pembelajaran lebih menarik menurut Steven Chang yang juga Client Solution Architect of Lenovo Malaysia, perisian  seperti LanSchool daripada Lenovo menyajikan sejumlah fungsi kawalan yang menarik untuk memudahkan pengguna mengawal aktiviti dan pergerakan pelajar.

Sebagai pengeluar komputer riba yang terbesar di dunia, Lenovo Malaysia juga mengeluarkan sejumlah produk yang berkualiti, dalam memberi jangka hayat peranti yang lama untuk kegunaan pendidikan ini.

Bukan saja VR Classroom tetapi Lenovo turut memperkenalkan perisian LanSchool, sejenis peranti yang boleh digunakan oleh guru dan disambung ke pelbagai peranti untuk pelajar gunakan. Ia termasuklah iPad, tablet Android mahupun computer Windows. Semuanya boleh disambung bagi menjadikan keadah Pendidikan dan pengajaran lebih menarik berbanding masa kini.

Antara perkara yang ditekankan oleh Lenovo dalam menjayakan sesi pembelajaran yang moden adalah dengan tidak menyekat sistem operasi dan produk yang digunakan oleh pelajar dan guru.

Komputer riba ThinkPad bukan saja tahan lasak tapi punya banyak ciri keselamatan

Perisian ini juga membolehkan guru memantau apa dilakukan pelajar dan boleh mengaktifkan fungi “blank screen” jika mendapati pelajar melihat benda lain ketika penerangan diberi. Perisian ini bila diaktifkan secara serentak, undian melalui Polling juga boleh dilakukan masa yang sama.

Komputer riba ThinkPad yang kalis air ini mampu membuatkan pengguna tidak perlu bimbang andai masalah tertumpah air

Lebih menarik Lenovo turut memperkenalkan komputer riba bersaiz kecil yang cukup tahan lasak seperti ThinkPad 11 e dan Yoga 11e yang kalau jatuh terhempas pun cerminnya tak akan pecah. Untuk guru pula diperkenalkan ThinkPad X1 yang mempunyai ciri keselamatan yang terkni.

Lebih menarik Lenovo turut memperkenalkan komputer riba yang kalis air di mana kalau air tertumpah di atasnya, tiada hank atau rosak ya.

Bagi kegunaan guru pula, Lenovo turut menyarankan siri ThinkPad X1 yang sedia mempunyai ciri-ciri keselamatan yang khusus.

CER KOMEN SIKIT