Situasi pandemik yang melanda dunia sekarang bukan hanya memberi impak kepada pekerja yang bakal atau pun telah kehilangan kerja, malah ia juga turut menjejaskan peluang pekerjaan kepada para graduan.

Malaysia Negara Kedua Terbaik Mula Perniagaan, Ini 5 Aspek Yang Dilihat
Sumber Gambar : Pexel.com

Hal ini mungkin mendatangkan kerisauan kepada individu dan graduan yang terkesan, namun ia bukanlah satu penamat untuk kehidupan kerana korang masih boleh memulakan perniagaan melalui tiga cara iaitu offline, online dan mengguna pakai sistem sedia ada seperti affiliate, dropship dan menjadi ejen produk.

Terbaharu, US News telah mengeluarkan senarai Best Countries to Start a Business 2020 atau negara terbaik untuk anda memulakan perniagaan. Melalui hasil tinjauan berdasarkan persepsi global dan temubual bersama 6,000 ahli perniagaan.

Malaysia Negara Kedua Terbaik Mula Perniagaan, Ini 5 Aspek Yang Dilihat
Sumber Gambar : Forbes.com

Melalui tinjaun terbabit,Malaysia pula berada di tangga kedua dengan KDNK USD$ 354.3 bilion. “Terletak di dua wilayah yang terpisah di antara Laut China Selatan, Malaysia adalah sebuah negara kecil dengan ekonomi yang berkembang pesat,” kata kenyataan US News.

IKLAN

Thailand berada di tangga pertama sebagai negara terbaik untuk memulakan perniagaan dengan keluaran dalam negara kasar (KDNK) bernilai USD$ 505.0 bilion.

Malaysia Negara Kedua Terbaik Mula Perniagaan, Ini 5 Aspek Yang Dilihat
Sumber Gambar : US News

China pula, di tangga ketiga. Dianggap sebagai salah satu negara yang berkembang pesat, ekonomi China kini berada tidak jauh dengan Amerika Syarikat dan dianggap sebagai negara yang penuh dengan peluang untuk perniagaan anda berkembang.

IKLAN

Selepas China, jiran kita, Singapura menduduki tempat keempat sebelum diikuti oleh India, Filipina, Mexico, Switzerland, Indonesia dan terakhir sekali adalah Kanada.

5 Aspek Utama dilihat oleh US News adalah

IKLAN
  • kos yang berpatutan
  • birokrasi
  • kos pembuatan yang rendah
  • hubungan dengan dunia luar
  • akses mudah ke ibu kota.

Setiap aspek akan mempunyai markah antara 0 hingga 100. Dari senarai tersebut, tujuh dari sepuluh negara Asia mendominasi senarai ini, termasuk Malaysia.

Paling penting, jangan takut untuk mengubah kehidupan korang kerana ini mungkin titik permulaan untuk korang mendapat kehidupan yang lebih baik. Siapa tahu, dengan meniaga sendiri boleh jadikan korang sebagai seorang usahawan berjaya satu hari nanti?

Sumber : US News

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI