Sumber Foto : Yahoo News Malaysia

 

Mimpi ngeri rakyat Malaysia akhirnya menjadi realiti setelah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesahkan angka keseluruhan kes baharu Covid-19 telah melepasi angka sejuta kes berikutan pertambahan 17,045 kes pada hari ini.

Bukan saja kes baharu yang dicatatkan pada hari adalah yang tertinggi selama negara kita dilanda musim pandemik sejak bulan Februari, tahun lalu. Malahan, jumlah kes keseluruhan yang mencapai 1,013,438 kes atau kira-kira 3.1 peratus daripada jumlah rakyat Malaysia merupakan rekod baharu untuk kita.

IKLAN
Malaysia Lepasi Sejuta Kes Keseluruhan Covid-19, Lambat Lagi Untuk Normal
Sumber Foto : Twitter KKM

Dalam pecahan kes baharu yang dimuat dilaporkan oleh pihak KKM sebentar tadi, negeri Selangor masih mendahului jumlah kes baharu tertinggi dengan 8,500 kes. Ia diikuti oleh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (2,045) dan Kedah (1,216).

Perlis yang sebelum ini pernah mencatatkan 0 kes baharu juga melaporkan 10 kes pada hari ini. Selain Perlis, dua lagi buah negeri yang mencatatkan kes baharu di bawah angka 100 pada hari ini ialah WP Putrajaya (50) dan WP Labuan (21).

IKLAN

IKLAN

Untuk pengetahuan, semalam Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bahawa kerajaan sedang mempertimbangkan untuk melonggarkan sekatan ke atas individu yang telah menerima dua dos suntikan vaksin COVID-19.

Ini termasuklah membenarkan mereka makan di restoran, beriadah, bersukan serta merentas negeri bagi bertemu pasangan suami isteri yang berkelana di negeri lain.

Pakej kelonggaran ini dijangka akan diumumkan pada minggu hadapan untuk memberikan sedikit kelegaan kepada rakyat. Namun dengan catatan rekod buruk yang dihadapi Malaysia pada hari ini, mungkinkah lebih baik sekiranya keputusan itu kembali dirujuk?