Sebagaimana kita tahu, Malaysia diiktiraf sebagai antara lima negara tebaik di dunia dalam mengawal pandemik Covid-19. Wow bangga tak?

Mana tak bangga, negara-negara yang dikatakan maju tu pun tak mampu tangani pandemik Covid-19 seperti yang dilakukan oleh Malaysia.

Terima kasih semua frontliner…

Malaysia Antara Negara Terbaik Tangani Covid-19, Rupanya “Pak Ngah Hisham” Ikut Cara Ilmuan Islam Ini

Tapi sebenarnya, ada ‘rahsia’ yang digunakan oleh Datuk Dr Noor Hisham Abdullah atau lebih mesra dengan panggilan ‘Pak Ngah Hisham’ lakukan tapi negara-negara lain tak buat.

“Makcik Gelang Pink” Sah Positif COVID-19! Kini Sedang Terima Rawatan Di Hospital

IKLAN

Baru-baru ini, ‘Pak Ngah Hisham’ berkongsikan satu petikan filem yang dihasilkan pada tahun 1968 yang menceritakan mengenai kisah Ibnu Sina.

Malaysia Antara Negara Terbaik Tangani Covid-19, Rupanya “Pak Ngah Hisham” Ikut Cara Ilmuan Islam Ini

Klip pendek filem tersebut yang turut dibincangkan dalam buku tulisannya yang bertajuk The Canon of Medicine memaparkan babak di mana Ibnu Sina menasihati supaya penduduk pada zaman tersebut mencuci tangan dengan menggunakan cuka, menukar kepada pakaian yang bersih selain daripada menyapa tanpa melakukan sentuhan sebagai langkah mengelakkan wabak berjangkit sehingga boleh menyebabkan kematian.

Malaysia Antara Negara Terbaik Tangani Covid-19, Rupanya “Pak Ngah Hisham” Ikut Cara Ilmuan Islam Ini

IKLAN

Kaedah pencegahan yang diguna pakai KKM selari dan menepati kaedah tokoh perubatan Islam, Ibnu Sina pada 10 abad (1,000 tahun) yang lalu semasa mendedahkan mengenai sifat wabak.

Malah dalam filem itu juga, penduduk diminta agar tidak panik, menjauhi mereka yang sakit, mengelakkan diri daripada berkumpul beramai-ramai kerana wabak boleh disebarkan melalui bakteria kecil selain daripada arahan penutupan kedai dan masjid bagi sementara waktu.

Although we are living in a different era but the principles of Public Health remain unchanged. The ultimate goal is…

Posted by Noor Hisham Abdullah on Thursday, 23 July 2020

The Canon of Medicine merupakan sebuah ensklopedia besar yang menyentuh secara menyeluruh mengenai perubatan. Buku yang mempunyai sejuta patah perkataan ini dibahagikan kepada lima bahagian (buku):

IKLAN
  1. Prinsip Am Amalan Perubatan – prinsip am perubatan
  2. Rawatan Ringkas – ubat-ubatan ringkas dan bahan pengubatan
  3. Penyakit Setempat – rawata terapi yang disusun mengikut bahagian yang sakit
  4. Penyakit Am – penyakit yang tidak terhad kepada bahagian tubuh tertentu seperti demam
  5. Pengubatan Campuran – resipi pengubatan atau ubat-ubat campuran

Selari dengan langkah KKM dengan kerjasama kerajaan, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semasa pandemik COVID-19 menyaksikan sektor ekonomi dan sosial ditutup kecuali sektor-sektor yang berkepentingan seperti kesihatan dan makanan.

So korang jangan la degil dengan setiap arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan. Sebab bukan suka-suka dorang laksanakan sesuatu arahan melainkan untuk kebaikan semua!

“Dan Kami turunkan dari Al Quran suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman dan Al Quran itu tidaklah menambah kepada orang-orang yang zalim selain kerugian”.

Surah al-Isra’: 82:

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI