Sembilan tahun lalu siapa sangka empat gadis yang mengikuti pertandingan X-Factor 2011 bakal menjadi sebuah kumpulan yang berjaya dalam arena hiburan antarabangsa. Pada mulanya Jesy Nelson, Jade Thirlwall, Perrie Edwards dan Leigh-Anne Pinnock menhadiri uji bakat sebagai artis solo wanita namun tersingkir sebelum sampai ke pemilihan mentor.

Namun bakat mereka tidak disia-siakan apabila para juri bersepakat untuk menggabungkan mereka bersama dan bertanding di dalam kategori kumpulan. Bermula dari titik itu, kumpulan Little Mix membuktikan kehebatan mereka dengan memenangi pertandingan tersebut.

Seteleh sembilan tahun bersama banyak kejayaan yang diperolehi, antaranya mereka tersenarai antara kelompok penyanyi berkumpulan wanita paling banyak penjualan album iaitu sebanyak lebih 50 juta selain memenangi banyak anugerah di peringkat antarabangsa. Album ke-empat mereka ‘Glory Days’ menjadi album oleh kumpulan wanita paling lama berada di tangga pertama dalam carta yang mana sebelum ini ia dipegang oleh album debut kumpulan Spice Girls.

Mahu Perbaiki Kesihatan Mental Dan Fokus Kepada Diri, Jesy Nelson Tinggalkan Little Mix.
Menghiasi muka depan majalah You edisi 8 November 2020. Sumber gambar via majalah You

Namun begitu untuk mencapai kejayaan bukan satu perkara mudah, berada di puncak kadangkala memenatkan sehingga membebankan kesihatan dan juga mental. Kelmarin, Jesy Nelson telah mengumumkan yang dia akan mengundurkan diri dari Little Mix bagi memfokuskan kepada kesihatan diri dan mentalnya.

IKLAN

Dalam satu hantaran di Instagram,memetik sebahagian nota yang ditulisnya , “Sembilan tahun bersama Little Mix merupakan masa yang sangat hebat pernah terjadi di dalam hidup saya. Kami telah mencapai banyak kejayaan besama. Namun begitu saya perlu memikirkan untuk menjaga diri dan kini perjalanannya terlah bermula. Saya pelu meluangkan masa bersama orang yang tersayang dan perkara yang membuatkan saya bahagia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jesynelson

IKLAN

“Kepada Jade, Perrie dan Leigh-Anne terima kasih kerana menjadi sebahagian memori yang paling indah dan takkan saya lupakan. Saya hara panda akan terus menerus memenuhi impian yang telah dibina dan terus menghasilkan muzik yang disukai ramai.”

Ura-ura pemrgian Jesy sebenarnya sudah mula tersebar sejak kumpulan ini diihat hanya muncul bertiga untuk persembahan di kaca televisyen. Namun Ketika itu peminat hanya diberitahu yang dia kurang sihat. Kumpulan ini terkenal dan menjadi salah sebuah kumpulan dengan kekuatan vokal yang menakjubkan.Sebagai salah satu alumni X-Factor mereka membuktikan bahawa bakat yang dicungkil menerusi rancangan realiti bukan sekadar picisan.

IKLAN

Sekadar info, antara pesona muzik popular lain yang lahir dari rancangan ini seperti kumpulan One Direction, Leona Lewis, Jame Arthur dan juga Fifth Harmony.

***P/S- Penulis cukup suka dengan lagu Secret Love Song.

Sumber gambar utama: Instagram Little Mix & Jesy Nelson