Lelaki Ini Ajar Cara ‘Chat With Allstar’ AirAsia Tanpa Perlu Tunggu Lama Untuk Refund Tiket

518

Berita tentang lanjutan PKP selama dua minggu lagi telah pun diumumkan oleh Perdana Menteri petang tadi. , namun masalah urusan refund tiket penerbangan yang dibatalkan masih lagi belum selesai kerana ramai yang mengeluh sukar menghubungi syarikat penerbangan.

Bagi syarikat penerbangan AirAsia, mereka menawarkan dua pilihan buat penumpang yang telah menempah tiket, iaitu sama ada ingin menukar tarikh penerbangan atau pun tukarkan kredit di akaun AirAsia.

Namun, ramai yang mengeluh kerana berhadapan dengan kesukaran ketika ingin membuat permohonan ini.

Disebabkan itu, seorang ahli dari grup Backpackers Buddies Malaysia (BBM), Kevin Jonathan telah pun berkongsi tip bagaimana untuk berhubung dengan Allstar, tanpa perlu menunggu sehingga 1 ke 3 jam.

Kalau korang memang pengguna AirAsia sebelum ini, apa-apa masalah kita akan dihubungkan dengan AVA chat, iaitu bercakap dengan robot. Kalau case dah closed, nak uruskan tiket yang dibeli guna akaun kawan atau sebagainya, barulah chat with Allstars sebab (mungkin) AVA tidak boleh membantu. Jadi, korang boleh ikut sahaja cara yang dilakukan oleh lelaki ini.

IKLAN

Pertama sekali, korang kena masuk ke laman web atau aplikasi AirAsia dan tukarkan kepada Bahasa Melayu. Lepas tu klik, Chat With AVA. Robot AVA akan bertanyakan soalan, korang taip saja No (seperti dalam gambar). Robot ni tak faham jawapan kita, so dia akan bagi soalan lain.

Korang teruskan dengan menjawab No sampai AVA pening. Hiks!

Selepas itu, robot AVA akan menawarkan Chat With Allstar, korang kena pilih satu topik dan isi maklumat yang mereka minta.

Akhir sekali, korang akan dimasukkan dalam queue line dan tunggu je Allstar ‘open a conversation‘. Kalau korang lihat pada gambar, queue line chat guna BM ini hanya 50 saat sahaja. Cepat kan?

Semoga urusan korang untuk menebus kembali tiket penerbangan yang telah dibatalkan dipermudahkan.

Stay safe!