Jika sebelum ini kita sering mendengar Gaza diserang oleh tentera Israel, kini penduduk bandar tersebut berhadapan kesukaran untuk menangani wabak pandemik COVID-19.

Menurut Public Health Malaysia, baru-baru ini lebih daripada 800 individu dijangkiti COVID-19 dalam sehari. Dengan kemudahan perubatan yang daif dan sut PPE untuk petugas kesihatan pun tidak mencukupi.

Lebih teruk lagi, beberapa tempat di Selatan Gaza masih diserang jet Israel tanpa peduli tentang hak kemanusiaan dan situasi semasa yang dihadapi oleh masyarakat seluruh dunia dalam menangani virus pandemik ini.

Jadi apa yang boleh kita bantu?

IKLAN

Baginda SAW bersabda: “Jika kamu tidak mampu (untuk pergi ke Baitulmaqdis) kirimlah minyak ke sana untuk dinyalakan lampu-lampunya.” (HR AS-SAKHAWI)

Lebih 800 Individu Dijangkiti COVID-19 Sehari, Masyarakat Gaza Perlukan Bantuan

Korang boleh menyalurkan sumbangan kepada Gaza Food Basket Project kerana Yayasan Al Quds sedang mencari 20,000 dermawan yang boleh sedekah hanya RM10 sahaja untuk membantu rakyat Palestin yang terjejas teruk akibat COVID-19.

IKLAN

Sumbangan boleh dibuat kepada:

Bank : CIMB BANK
Nama : YAYASAN AL QUDS MALAYSIA
No. Akaun : 8600 4993 29
Email : dana.gaza.yayasanalquds@gmail.com

IKLAN

Semoga dengan sumbangan ikhlas yang diberikan walau hanya RM10 dapat menjadi asbab untuk kita melangkah masuk ke syurga nanti. InsyaAllah.

Sebarkan informasi ini untuk bantu saudara Islam kita.

Sumber: Public Health Malaysia