Kutip Pahala Pada Hari-Hari Terakhir Ramadan, Ini Wajib Korang Buat!

318

Kurang lagi seminggu kita umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Walaupun tahun ini kita akan beraya pada musim PKP, namun ia tidak mematahkan semangat kita untuk menyambut hari kemenangan umat Islam ini.

Dan paling penting kita digalakkan menambah amal ibadah dan mencari pahala sebanyak mungkin di bulan Ramadan ini. Sebenarnya untuk mencari pahala itu bukanlah sesuatu yang sukar. Dari sekecil-kecil perbuatan pun boleh dapat tau jika ia dilakukan secara ikhlas.

Jom tengok 4 cara yang boleh korang kita try ni.

01
Tak salah untuk mendengar muzik, tapi alang-alang sudah di memasuki 5 hari terakhir Ramadan ni why not korang tukar saluran radio atau playlist Spotify korang kepada alunan lagu nasyid dan ayat suci Al-Quran.

Walaupun hanya sekadar mendengar, korang boleh kutip pahala dan rahmat.

IKLAN

Firman Allah SWT dalam Surah al-A’raaf yang bermaksud: “Dan apabila al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan ia serta diamlah supaya kamu beroleh rahmat.” (Surah al-A’raaf, ayat 204)

02
Senyum selalu jika berjumpa dengan orang.

Serius, penulis tak main-main! Korang mesti pernah dengar kata-kata senyum itu sedekah, kan?


.

Semasa hayat baginda Nabi Muhammad SAW, Baginda kaya dengan senyuman dan ia adalah kebajikan yang paling mudah untuk dilakukan.

Jika dalam hati penuh dengan kekacauan atau perasaan tidak tenang, maka sukarlah untuk bibir mengukir senyuman. Tapi jika hati tawaduk dan ikhlas, maka mudahlah bibir memberi senyuman.

03
Dah nak akhir-akhir ini, ringankanlah lidah dan bibir untuk selalu berzikir. Asyik dok nyanyi lagu Raya je dari pagi hingga ke pagi keesokan hari, apa kata bahagikan hiburan ‘humming’ korang itu kepada zikir-zikir kepada Ilahi dan Nabi Muhammad SAW.

Nak buat amalan setinggi gunung, memanglah tak mampu. Jadi, cara terbaik adalah untuk sentiasa beringat.


Sebagai contoh, zikir mudah-hafal seperti Subhanallah wabihamdih subhanallahi ‘Azim perlu kita amalkan kerana zikir itu boleh memberatkan timbangan amalan kebaikan kita semasa di Akhirat kelak.

Selain itu, hanya dengan berselawat sebanyak 10 kali pada waktu pagi dan 10 lagi pada waktu petang pada setiap hari, mereka akan mendapat jaminan syafaat daripada Nabi Muhammad SAW.

04
Bukankah bulan Ramadan ni adalah bulan terbaik untuk memberi sedekah.

Haa, tahu pun!


.

“Tangan yang di atas lebih baik dari tangan yang di bawah. Tangan di atas adalah orang yang memberi dan tangan yang dibawah adalah orang yang meminta.” (HR. Bukhari no.1429, Muslim no.1033)

So, selamat beramal.