Majoriti masyarakat Malaysia pasti gemarkan kuih ini! Ia pastinya enak dinikmati tidak kira waktu.

Menerusi laman web TasteAtlas, kuih karipap telah disenaraikan sebagai antara hidangan pastri yang paling sedap di dunia.

Daripada seratus hidangan pastri yang tersenarai, kuih karipap menduduki tangga ke lima yang teratas.

ARTIKEL BERKAITAN : Roti Bakar Sama Macam Kopitiam. Tip Sedap Garing Bakar Dalam Ketuhar!

Kuih Kegemaran Ramai! Karipap Duduki Tangga Kelima Pastri Paling Sedap Di Dunia

IKLAN

Selain itu, TasteAtlas juga memaklumkan bahawa kuih karipap bukan sahaja terkenal di Malaysia, malahan sering dilihat di negara lain terutamanya di negara jiran iaitu Singapura dan Thailand.

TasteAtlas juga menyenaraikan beberapa lokasi ikonik yang menjual kuih karipap, antaranya di Rolina Traditional Hainanese Curry Puff, Singapura, HOMI Chicken Curry Puff, Petaling Jaya, Selangor, Adam’s Famous Chicken Curry Puff, Georgetown, Pulau Pinang dan Kampong Kravers, Kuala Lumpur.

Senarai ini juga menunjukkan bahawa karipap lebih mendapat sambutan berbanding menu Croissant dari Perancis yang menduduki tangga kelapan dan pencuci mulut Kunafa dari Mesir yang berada pada kedudukan ke-10.

IKLAN

Kuih Kegemaran Ramai! Karipap Duduki Tangga Kelima Pastri Paling Sedap Di Dunia

Hidangan kuih ini disifatkan sebagai menu yang popular ketika sarapan pagi atau snek tengah hari dengan inti yang pelbagai, seperti kentang, ayam, daging, ikan sardin dan sebagainya.

IKLAN

SUMBER FOTO: Tasteatlas & Google.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI