Sehari dua ini kecoh di media sosial kes berkaitan isu doula (peneman kelahiran) yang dianggap sebagai penganti bidan suatu ketika dahulu. Malangnya semakin maju dunia perubatan semakin ramai pasangan muda yang terpengaruh untuk kembali bersalin di rumah, sama seperti nenek moyang mereka lakukan dahulu.

Mungkin isu doktor lelaki yang menyambut bersalin, diperiksa dan lain-lain dakyah yang timbul yang mana masyarakat menjadikan media sosial sebagai medan untuk mempercayai berita, isu kelahiran sendiri di rumah ini mula menular tetapi malangnya telah mengakibatkan berlaku kematian baik kepada ibu mahupun bayi dalam kandungan.

Terdorong untuk menyedarkan masyarakat betapa khidmat perubatan yang diiktiraf amat penting dalam soal bersalin, persatuan doktor MEDICAL MYTHBUSTER MALAYSIA telah menulis surat secara terbuka meminta DYMM Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar dan Tuanku Permaisuri Johor untuk bersuara dalam isu ini,

SURAT TERBUKA UNTUK DYMM SULTAN JOHOR SULTAN IBRAHIM IBNI ALMARHUM SULTAN ISKANDAR DAN TUANKU PERMAISURI JOHOR

Ampun Tuanku,

Terlebih dahulu kami memohon ampun, beribu ampun jika sekiranya kehadiran surat ini tidak mengikut adat dan cara yang selayaknya antara rakyat dan Raja. Namun ada perkara yang benar-benar memerlukan suluhan perhatian segera dari Tuanku berdua selaku payung negeri ini.

Ampun Tuanku,

Pada beberapa hari lalu, negara dikejutkan sekali lagi dengan sebuah kes yang kecoh di media sosial berkenaan kematian seorang bayi yang dilahirkan di rumah. Malang sekali, tragedi menyayat hati ini terjadi di dalam negeri di bawah naungan Tuanku.

Dari dapatan awal, kami mempunyai bukti-bukti yang agak membimbangkan sehingga memberi gambaran bahawa kematian tersebut berpunca dari kegagalan ibu bapa bayi berkenaan mendapatkan rawatan di hospital ketika bersalin. Puncanya kerana terpengaruh dengan dakyah dan hasutan pihak tertentu yang tidak berkredibiliti.

Pihak tertentu yang dimaksudkan adalah sekumpulan individu yang menggunakan gelaran doula (peneman kelahiran) aktif mempromosi kelahiran secara alami. Kelahiran alami adalah kelahiran tanpa pemantauan dari ahli yang mahir seperti doktor, tanpa intervensi perubatan perubatan jika kandungan bernama lah, serta satu ideologi bahawasanya, kelahiran boleh dilakukan dimana-mana hatta tanpa pemantauan petugas perubatan yang terlatih.

Ajaran ini bertentangan dengan prinsip perubatan yang mana setiap kandungan mestilah menjalani penilaian risiko oleh pasukan perubatan, dan setiap kelahiran mestilah dilakukan di dalam suasana yang selamat serta hendaklah dihadiri oleh kakitangan perubatan yang bersiap-siaga sekiranya terjadinya sebarang komplikasi.

Kontroversi  “Doula” Dorong  Doktor Tulis Surat Terbuka Kepada SULTAN JOHOR. Isu Serius Apa Kali Ini…
Ramai memilih bersalin di rumah khususnya pasangan muda selepas terpengaruh dengan media sosial bahawa kaedah ini selamat. pix sumber internet

Lebih menyayat hati, kes yang berlaku baru-baru ini adalah bukannya kes pertama sepertinya. Sebaliknya semenjak beberapa tahun kebelakangan ini sudah berlaku beberapa kes kematian ibu dan anak, serta kes komplikasi akibat ibubapa yang terpedaya memilih untuk melahirkan anak tanpa pengawasan perubatan. Cumanya kes-kes ini tidak mendapat liputan di media. Mereka terlindung disebabkan kekangan dari pihak hospital untuk mendedahkannya atas faktor privasi dan etika kerahsiaan pesakit.

IKLAN

Akibatnya kumpulan-kumpulan doula ini tetap masih aktif bermaharajalela mempromosi kegiatan mereka, mengadakan kelas-kelas bersalin di seluruh negara. Di Johor juga, mereka bergerak bebas dengan sewenang-wenangnya. Bayaran yang mereka kenakan untuk ibu-ibu mengandung untuk menghadiri kelas mereka tidak masuk akal harganya.

Kontroversi  “Doula” Dorong  Doktor Tulis Surat Terbuka Kepada SULTAN JOHOR. Isu Serius Apa Kali Ini…
Memilih bersalin di rumah konon mahukan privacy dan tidak mahu dibidankan oleh doktor lelaki antara punca budaya ini mula menular. pix soscili

 

Secara umumnya kita menyokong diadakan kelas-kelas sokongan sedemikian, namun yang menjadi masalah apabila doula-doula ini mula mengeluarkan pendapat perubatan mereka sendiri dan mempengaruhi ibu-ibu yang kita di pihak perubatan sudah sahkan berisiko tinggi untuk bersalin.

Mereka juga aktif mempengaruhi ibu-ibu untuk menolak vaksin, menolak pemeriksaan kesihatan berkala yang dilakukan di klinik kesihatan seperti ujian minum air gula bagi kencing manis, ultrasound dan seumpamanya lagi.

Ampun Tuanku,

Malangnya dari sudut perundangan, tidak ada cara yang boleh kita ambil untuk mereka ini dikenakan tindakan. Ini kerana mereka tidak memperkenalkan diri mereka sebagai doktor atau bidan kepada pelanggan mereka.

Mereka ini juga tidak pernah diiktiraf oleh mana-mana badan autoriti termasuklah KKM. Bagi kes-kes kematian dan kecelakaan yang berlaku pula, mereka memberikan alasan komplikasi tersebut terjadi akibat pilihan ibubapa sendiri.

Kontroversi  “Doula” Dorong  Doktor Tulis Surat Terbuka Kepada SULTAN JOHOR. Isu Serius Apa Kali Ini…
Medical Mythbuster Malaysia menghantar surat terbuka kepada Sultan Johor dan Permaisuri Johor

Ampun Tuanku,

IKLAN

Kes di Johor ini sudah tersebar luas di media sosial. Seorang bayi yang sepatutnya selamat dilahirkan ke dunia, namun akibat tindakan ibubapanya yang dikhabarkan sudah dipengaruhi pemikirannya oleh seorang doula, bayi itu sudah meninggal dunia.

Kami sebagai pengamal perubatan merasakan kes sebegini sangat mendukacitakan kerana sekiranya kelahiran tersebut dilakukan di fasiliti kesihatan yang lengkap, pastinya keadaan akan berbeza sama sekali.

Ampun Tuanku,

Negeri Johor kini sedang berkembang pesat dan maju di bawah naungan Tuanku. Namun kehadiran pihak begini, seakan-akan mahu mengundurkan masa dan kembali ke zaman sebelum merdeka dengan dakyah kefahaman salah mereka.

Kami para pengamal perubatan berpendapat, tidak selayaknya negeri Johor yang serba moden di bawah mahkota Tuanku mempunyai amalan-amalan primitif seperti ini.

Sebagai Sultan yang berjiwa rakyat, dikasihi dan disegani oleh setiap lapisan Bangsa Johor, kami merendah diri, merafak sembah memohon semoga Tuanku membantu kami sebagai para pengamal perubatan yang bergiat aktif di media sosial untuk menyedarkan masyarakat tentang kemudaratan yang sedang berleluasa ini.

Ketegasan Tuanku di dalam isu pengharaman vape di Johor misalannya menjadi contoh terpuji yang kami junjung dan sanjung, betapa kebijaksanaan tidak terperi Tuanku di dalam soal kesihatan rakyat. Kami pohon Tuanku bantu juga kami dalam isu ini bagi menghentikan kehilangan nyawa yang tidak berdosa.

IKLAN

Tuanku payung negeri lah tempat rakyat seperti kami mengadu nasib dan mengharapkan pembelaan. Kami mengharapkan sokongan Tuanku supaya penyiasatan menyeluruh, terperinci dan telus dapat dilakukan ke atas kes yang berlaku ini oleh pihak berkuasa. Kami tidak sanggup lagi mendengar kes seumpamanya berlaku ke atas sesiapa pun.

Seorang bayi kehilangan nyawanya. Seorang ibu yang berpantang tanpa kehadiran bayinya. Seorang ayah yang dilanda kesedihan kerana pemergian warisnya.

Kontroversi  “Doula” Dorong  Doktor Tulis Surat Terbuka Kepada SULTAN JOHOR. Isu Serius Apa Kali Ini…
Medical Mythbusters Malaysia menganjurkan kempen #SayNoToUnsafeBirth

 

Ampun Tuanku,

Atas inisiatif kami sendiri, kami di Medical Mythbuster Malaysia (M3) mengusulkan kempen #SayNoToUnsafeBirth di media sosial bagi memastikan pasangan muda dan ibu-ibu mengandung, sentiasa berhati-hati dalam menerima pendapat perubatan dan sentiasa meletakkan keselamatan sebagai prioriti utama.

Kami mahu timbulkan kesedaran bahawa bahaya kelahiran tidak selamat ini memang nyata, serta kesannya sangat buruk.

Semoga dengan keprihatinan Tuanku sebagai Sultan dan Permaisuri Negeri Johor, kita dapat menyekat kewujudan anasir yang berniat jahat yang sedang meresap di kalangan rakyat Tuanku khususnya dan gemanya sampai ke seluruh pelusuk negara.

Kami bersedia mengadap Tuanku sekiranya diarahkan memberikan perincian lanjut berkenaan soal ini.

MEDICAL MYTHBUSTER MALAYSIA