Sebelum membeli apa-apa produk kecantikan di pasaran, eloklah terlebih dahulu sekiranya korang menyemak bahan apa yang telah digunakan dalam produk tersebut.

Walaupun dilaporkan sudah disahkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), namun ianya belum menjamin kesahihan yang dinyatakan oleh pihak pengeluar.

Terbaru, KKM menasihatkan orang ramai agar berhenti membeli dan menggunakan tiga produk kosmetik yang dikesan mengandungi racun berjadual yang boleh memudaratkan kesihatan.

Kononnya Guna Bahan Asli Kunyit, Rupanya 3 Produk Kosmetik Ini Mengandungi Racun Berjadual
Foto: Public Health Malaysia

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata tiga produk berkenaan iaitu Sifu Kunyit Day Cream, Sifu Kunyit Night Cream dan JJ Skincare Glowhite Night Cream, dikesan mengandungi hydroquinone, tretinoin, betamethasone valerate dan merkuri.

Kononnya Guna Bahan Asli Kunyit, Rupanya 3 Produk Kosmetik Ini Mengandungi Racun Berjadual

Kononnya menggunakan bahan asli kunyit, tetapi rupa-rupanya penuh dengan bahan beracun.

IKLAN

Berikutan daripada itu, notifikasi produk-produk berkenaan sudah pun dibatalkan dan ia tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.

Produk yang mengandungi hydroquinone, tretinoin dan betamethasone valerate adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat ahli profesional kesihatan.

• Betamethasone valerate boleh menyebabkan bahagian kulit muka yang disapu menjadi nipis dan mudah mengalami iritasi, berjerawat, perubahan pada pigmentasi kulit dan meningkatkan risiko untuk diserap ke dalam sistem peredaran darah yang boleh membawa kesan mudarat.

IKLAN

• Hydroquinone pula menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, kulit menjadi hipersensitif, boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV berbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

Kononnya Guna Bahan Asli Kunyit, Rupanya 3 Produk Kosmetik Ini Mengandungi Racun Berjadual

• Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan ahli profesional kesihatan pula boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

IKLAN

• Merkuri pula dilarang dalam produk kosmetik kerana boleh memudaratkan kesihatan malah, ia boleh diserap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan buah pinggang dan sistem saraf, menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau belum dilahirkan. Merkuri juga boleh menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit.

Berbaloi ke korang berhabis duit untuk membeli produk yang boleh merosakkan wajah? Sekiranya korang menggunakan 3 produk yang disebut tadi, sila berhenti segera untuk mengelakkan kesan mudarat.

Jangan mudah terpedaya dengan iklan yang mengatakan mereka menjual produk menggunakan bahan asli.

Sumber: Astro Awani & Public Health Malaysia

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI