Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dilaporkan telah jatuh ke kedudukan terendah setakat ini dengan berada di tempat ke-63 dalam senarai 100 Lapangan Terbaik Skytrax World. Kedudukan ini telah jatuh merosot apabila tahun lalu KLIA mencatatkan tempat ke-54.

Pencapaian tertinggi KLIA adalah pada tahun 2001, dimana lapangan terbang tersebut berjaya mendapat tempat kedua dalam senarai.

Sejak tahun 2013, kedudukan KLIA telah terkeluar daripada ranking 10 terbaik, dan jatuh ketempat ke-14.

KLIA Terus Jatuh Pada Kedudukan Ke-63 Sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Terbaik Dunia
KLIA

Berikut merupakan kedudukan KLIA mengikut tahun; 20 (2014), 19 (2015), 24 (2016), 34 (2017) and 44 (2018).

IKLAN

Walau bagaimanapun, KLIA2 berjaya berada di kedudukan 10 teratas dalam senarai Terminal Penerbangan Tambang Murah Terbaik Dunia, dengan kedudukan tempat ke-6. Namun begitu, kedudukan ini adalah satu kejatuhan prestasi KLIA2 kerana pada tahun lalu lapangan terbang ini menduduki tempat ketiga.

KLIA Terus Jatuh Pada Kedudukan Ke-63 Sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Terbaik Dunia
KLIA2

Anugerah ini dipilih oleh pengguna dalam tinjauan kepuasan pengguna lapangan terbang global.

IKLAN

Skytrax adalah syarikat perundingan syarikat penerbangan dan lapangan terbang yang berpusat di Britain dan tinjauan ini dibuat untuk pelanggan membuat pilihan sendiri tentang lapangan terbang yang mereka anggap terbaik untuk diiktiraf sebagai anugerah pilihan penumpang.

World Airport Awards adalah anugerah tahunan yang dianggap sebagai penanda aras kualiti untuk industri lapangan terbang dunia dalam menilai perkhidmatan dan kemudahan pelanggan.

IKLAN

Tahun ini, Lapangan Terbang Changi Singapura mendapat tempat teratas untuk tahun kelapan berturut-turut.

KLIA Terus Jatuh Pada Kedudukan Ke-63 Sebagai Lapangan Terbang Antarabangsa Terbaik Dunia
Changi International Airport

Kejatuhan kedudukan lapangan terbang di Malaysia mungkin sedikit sebanyak akan mempengaruhi sektor pelancongan di negara kita. Diharap agar pihak yang bertanggungjawab dapat memperbaiki dan memperbaharui di perkhidmatan di KLIA agar lapangan terbang kita mampu bersaing dengan lapangan antarabangsa negara lain.

Sumber: The Star

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI